ßßß
Składniki:– kurczak (u mnie około 1,6 kg)– 100 g masła;– pół czerstwej bułki;– 2 jajka;– pół szklanki mleka;– 10 dag wątróbki drobiowej;– 1 łyżka posiekanego koperku;– sól, pieprzWykonanie:Kurczaka umyć, wyczyścić, osuszyć, natrzeć solą i odstawić na godzinę. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć z oczyszczonymi wątróbkami. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć 50 g masła z żółtkami, dodać bułkę z wątróbkami i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Ubite białka wymieszać z nadzieniem i nałożyć na piersi, unosząc nad nimi skórę (nie wypełniać całkowicie, bo farsz spuchnie, żeby nie rozerwał skóry) oraz do jamy brzusznej. Zaszyć otwory, lub złączyć wykałaczkami. Przywiązać nicią nogi do korpusu. Posmarować masłem i piec około 45-60 min jeżeli mamy ruszt. Ja piekłam 80 min w temperaturze 200 stopni, podlewając wytapiającym się tłuszczem.Smacznego