ßßß Cookit - przepis na Kurczak w sosie musztardowym

Kurczak w sosie musztardowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
cebula 2 sztuk
seler naciowy 6 łodyga
marchewka 1 kilogramów
liść laurowy 2 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
boczek wędzony 100 gramów
rzodkiewka biała 3 sztuk
śmietana 4 łyżek stołowych
musztarda ziarnista 2 łyżek stołowych
tymianek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Dużego, umytego, osączonego kurczaka podzielić na części i wrzucić do gotującej się wody. Dodać oczyszczoną łodygę selera, pokrojona na pół cebulę, oczyszczoną marchewkę i liście laurowe. Ugotować rosół. Mięso wyjąć i ostudzić. Drugą oczyszczoną cebule posiekać, łodygi selera pokroić na plasterki, boczek na paski, rzodkiewki na kawałki. W garnku rozgrzać masło, podsmażyć cebulę, dodać boczek i smażyć 5 minut. Dodać seler, oczyszczone małe marchewki i rzodkiewki, smażyć kolejne 5 minut. Wlać litr rosołu i gotować 20 minut, aż warzywa zmiękną. Wystudzone mięso oddzielić od kości, podzielić na kawałki i dodać do warzyw. Wlać śmietanę wymieszaną z musztardą, przyprawić sola oraz pieprzem, zagotować. Przed podaniem posypać zielonym tymiankiem.
Uwagi:
Mięso z rosołu można zastąpić mięsem pieczonym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9490/Kurczak-w-sosie-musztardowym