Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
cebula 2 sztuk
seler naciowy 6 łodyga
marchewka 1 kilogramów
liść laurowy 2 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
boczek wędzony 100 gramów
rzodkiewka biała 3 sztuk
śmietana 4 łyżek stołowych
musztarda ziarnista 2 łyżek stołowych
tymianek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Dużego, umytego, osączonego
kurczaka podzielić na części i wrzucić do gotującej się
wody. Dodać oczyszczoną
łodygę selera, pokrojona na pół
cebulę, oczyszczoną
marchewkę i
liście laurowe. Ugotować rosół.
Mięso wyjąć i ostudzić. Drugą oczyszczoną
cebule posiekać,
łodygi selera pokroić na plasterki,
boczek na paski,
rzodkiewki na kawałki. W garnku rozgrzać
masło, podsmażyć
cebulę, dodać
boczek i smażyć 5 minut. Dodać
seler, oczyszczone małe
marchewki i
rzodkiewki, smażyć kolejne 5 minut. Wlać litr rosołu i gotować 20 minut, aż warzywa zmiękną. Wystudzone
mięso oddzielić od kości, podzielić na kawałki i dodać do warzyw. Wlać
śmietanę wymieszaną z
musztardą, przyprawić
sola oraz
pieprzem, zagotować. Przed podaniem posypać zielonym
tymiankiem.Uwagi:
Mięso z rosołu można zastąpić
mięsem pieczonym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: