ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegokurczak 1 sztukcebula 2 sztukseler naciowy 6 łodygamarchewka 1 kilogramówliść laurowy 2 sztukmasło 2 łyżek stołowychboczek wędzony 100 gramówrzodkiewka biała 3 sztukśmietana 4 łyżek stołowychmusztarda ziarnista 2 łyżek stołowychtymianek według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Dużego, umytego, osączonego kurczaka podzielić na części i wrzucić do gotującej się wody. Dodać oczyszczoną łodygę selera, pokrojona na pół cebulę, oczyszczoną marchewkę i liście laurowe. Ugotować rosół. Mięso wyjąć i ostudzić. Drugą oczyszczoną cebule posiekać, łodygi selera pokroić na plasterki, boczek na paski, rzodkiewki na kawałki. W garnku rozgrzać masło, podsmażyć cebulę, dodać boczek i smażyć 5 minut. Dodać seler, oczyszczone małe marchewki i rzodkiewki, smażyć kolejne 5 minut. Wlać litr rosołu i gotować 20 minut, aż warzywa zmiękną. Wystudzone mięso oddzielić od kości, podzielić na kawałki i dodać do warzyw. Wlać śmietanę wymieszaną z musztardą, przyprawić sola oraz pieprzem, zagotować. Przed podaniem posypać zielonym tymiankiem.Uwagi:Mięso z rosołu można zastąpić mięsem pieczonym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: