ßßß
Czy mam jakieś przemyślenia dotyczące pieczenia drobiu? Kurę marynować wystarczy stosunkowo krótko. Warto ją także podsmażyć przed pieczeniem na oliwie z masłem lub kaczym tłuszczu. Do smażenia warto wrzucić świeże zioła i ząbek czosnku – to połączenie zawsze się sprawdza.Po czym poznać ekologicznego kurczaka?Ekologiczny, prawdziwy kurczak ma ciemne mięso balansujące kolorem między schabem a kaczką. Jego tłuszcz jest żółty, a kości mocne i trudne do połamania przy porcjowaniu. W dodatku taki kurczak ma miękką skórkę o różowym kolorze. Już na pewno zdążyliście stwierdzić, że ten, który widzicie na zdjęciach jest kurczakiem zwyczajnym, hodowlanym, ale jeśli możesz kupić kurczaka wiejskiego nie wahaj się ani chwili, choć jego cena może być nawet 3 razy wyższa niż cena hodowlanego. Stosunek jakości do ceny jest jednak adekwatny, a dania przygotowane z takiego mięsa wynagrodzą Wam wydane pieniądze.Składniki:1 kurczak1 cytryna1 łyżka ziół prowansalskich lub tymianku50 g masła4 łyżki oliwy4 cebule1/2 kg młodej marchewki1 łyżka soli1 łyżeczka świeżo tłuczonego pieprzu3 liście lauroweodrobina oliwy do smażeniaPrzygotowanie:Kurczaka poporcjować. Nóżki, piersi, skrzydełka i korpus umyć i osuszyć, po czym przełożyć do miski.
Do kurczaka zetrzeć skórkę sparzoną z cytryny, wlać wyciśnięty z niej sok. Dodać zioła, oliwę, sól i pieprz. Dokładnie wmasować w mięso, po czym odstawić je na 30 minut.Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej porcje kurczaka, po 3 minuty z każdej strony. aż się mocno zezłocą.
W blaszce ułożyć pokrojoną w plastry cebulę i obrane marchewki. Na nich układać usmażone mięso. Do blaszki z kurczakiem i warzywami wlać 300 ml osolonej wody lub bulionu, a na kurczaku ułożyć wiórki masła.Piec w 200 stopniach, góra dół, przez 40 minut, w trakcie warto polać kurczaka wytworzonym sosem.Podawać z pure ziemniaczanym.Powiązane notki:Kurczak pieczony w ciemnym piwieSolidna porcja mięsa czyli Pieczony kurczak „po Chińsku”Kurczak z grilla w słodko pikantnej marynacie