Wykonanie
30 Flares Twitter 0 Facebook 30 30 30 30 Flares ×Wczoraj byłam na zakupach. Wpadł mi w ręce jeden z
fixów na
ziołowego kurczaka. Zdziwiłam się gdyż pysznego pieczonego
kurczaka można przygotować bardzo łatwo bez zbędnego skomplikowania i bez ogromnej ilości przypraw, które często zawierają masę konserwantów i barwników. Do przygotowania prostego i przepysznego
kurczaka z
ziołami i
cytryną będziesz potrzebować jedynie kilku składników. Wystarczy, że potniesz
kurczaka, lekko go doprawisz, obsmażysz i upieczesz z ulubionymi warzywami. Uwielbiam sos
spod pieczeni. Tutaj tworzy go
cebula, esencja z pieczenia i słodka
młoda marchew. Jak dla mnie to totalna smakowa bomba, a dziś może zagościć także na Twoim talerzu.
Czy mam jakieś przemyślenia dotyczące pieczenia drobiu?
Kurę marynować wystarczy stosunkowo krótko. Warto ją także podsmażyć przed pieczeniem na
oliwie z
masłem lub
kaczym tłuszczu. Do smażenia warto wrzucić świeże
zioła i ząbek
czosnku – to połączenie zawsze się sprawdza.Po czym poznać ekologicznego kurczaka?Ekologiczny, prawdziwy
kurczak ma ciemne
mięso balansujące kolorem
między schabem a
kaczką. Jego tłuszcz jest żółty, a kości mocne i trudne do połamania przy porcjowaniu. W dodatku taki
kurczak ma miękką skórkę o różowym kolorze. Już na pewno zdążyliście stwierdzić, że ten, który widzicie na zdjęciach jest
kurczakiem zwyczajnym, hodowlanym, ale jeśli możesz kupić
kurczaka wiejskiego nie wahaj się ani chwili, choć jego cena może być nawet 3
razy wyższa niż cena hodowlanego. Stosunek jakości do ceny jest jednak adekwatny, a dania przygotowane z takiego
mięsa wynagrodzą Wam wydane pieniądze.Składniki:1
kurczak1
cytryna1 łyżka
ziół prowansalskich lub
tymianku50 g
masła4 łyżki
oliwy4
cebule1/2 kg
młodej marchewki1 łyżka
soli1 łyżeczka świeżo tłuczonego
pieprzu3
liście lauroweodrobina
oliwy do smażeniaPrzygotowanie:
Kurczaka poporcjować. Nóżki, piersi, skrzydełka i korpus umyć i osuszyć, po czym przełożyć do miski.
Do
kurczaka zetrzeć skórkę sparzoną z
cytryny, wlać wyciśnięty z niej sok. Dodać
zioła,
oliwę,
sól i
pieprz. Dokładnie wmasować w
mięso, po czym odstawić je na 30 minut.Na patelni rozgrzać
oliwę, smażyć na niej porcje
kurczaka, po 3 minuty z każdej strony. aż się mocno zezłocą.
W blaszce ułożyć pokrojoną w plastry
cebulę i obrane
marchewki. Na nich układać usmażone
mięso. Do blaszki z
kurczakiem i warzywami wlać 300 ml osolonej
wody lub
bulionu, a na
kurczaku ułożyć wiórki
masła.Piec w 200 stopniach, góra dół, przez 40 minut, w trakcie warto polać
kurczaka wytworzonym sosem.Podawać z
pure ziemniaczanym.Powiązane notki:
Kurczak pieczony w
ciemnym piwieSolidna porcja
mięsa czyli Pieczony
kurczak „po Chińsku”
Kurczak z grilla w słodko pikantnej marynacie