ßßß Cookit - przepis na Kaczka w miodzie

Kaczka w miodzie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
kaczka 1 sztuk
marchew 2 sztuk
cebula 1 sztuk
natka pietruszki według uznania
tymianek 1 łyżek deserowych
liście laurowe 2 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
miód 2 łyżek stołowych
miód pitny 2 szklanek
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Kaczkę umyć, zalać na 10 minut wrzątkiem, osączyć i odstawić na 2 godz. Marchewki i cebulę obrać i pokroić na plasterki. Kaczkę natrzeć z zewnątrz pieprzem i solą, a wewnątrz tymiankiem i zrumienić na maśle. Na dnie brytfanny ułożyć cebulę i marchewki. Do kaczki włożyć umytą natkę i liście laurowe, i ułożyć w brytfannie, polać miodem pitnym. Piec pod przykryciem 1,5 godz. w 180 stopniach, a potem jeszcze 50 minut w 200 stopniach. Upieczoną wyjąć i pokroić na 6 części. Sos przecedzić i wystudzony. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić dwiema łyżkami wody, połączyć z sosem z pieczenia, dodać miód i trzymać na mały ogniu, mieszając, aż sos się zagotuje. Wlać go do sosjerki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3431/Kaczka-w-miodzie