Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
kaczka 1 sztuk
marchew 2 sztuk
cebula 1 sztuk
natka pietruszki według uznania
tymianek 1 łyżek deserowych
liście laurowe 2 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
miód 2 łyżek stołowych
miód pitny 2 szklanek
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Kaczkę umyć, zalać na 10 minut wrzątkiem, osączyć i odstawić na 2 godz.
Marchewki i
cebulę obrać i pokroić na plasterki.
Kaczkę natrzeć z zewnątrz
pieprzem i
solą, a wewnątrz
tymiankiem i zrumienić na
maśle. Na dnie brytfanny ułożyć
cebulę i
marchewki. Do
kaczki włożyć umytą
natkę i
liście laurowe, i ułożyć w brytfannie, polać
miodem pitnym. Piec pod przykryciem 1,5 godz. w 180 stopniach, a
potem jeszcze 50 minut w 200 stopniach. Upieczoną wyjąć i pokroić na 6 części. Sos przecedzić i wystudzony.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić dwiema łyżkami
wody, połączyć z sosem z pieczenia, dodać
miód i trzymać na mały ogniu, mieszając, aż sos się zagotuje. Wlać go do sosjerki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: