ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegokaczka 1 sztukwątróbka drobiowa według uznaniamarchew 1 sztukpietruszka 1 sztukseler 0.5 sztukcebula 2 sztukmasło 1 łyżek stołowychżelatyna 2 łyżek stołowychwino białe 0.5 szklanekgrzyby suszone 3 sztukcytryna 0.5 sztukpieprz ziarnisty 10 sztukliście laurowe 1 sztuksól według uznaniapieprz według uznanianatka pietruszki według uznaniaWykonanie:Kaczkę dokładnie umyć, pokroić na 4 części, włożyć do garnka i zalać wodą. Włoszczyznę i jedną cebulę obrać, umyć i dodać do mięsa wraz z grzybami, solą, ziarnami pieprzu i listkiem laurowym. Gotować na małym ogniu 1 godz. i 30 minut. Wątróbkę umyć i drobno pokroić, usmażyć na maśle razem z posiekaną drugą cebulą. Miękkie mięso wyjąć z garnka, bulion przecedzić przez gęste sito ( powinno być go ok.litra), gdyby był mętny, to sklarować i wystudzić. Z kaczki wykroić piersi, a resztę mięsa oddzielić od kości i drobno pokroić. Do pokrojonego mięsa dodać wino oraz wątróbkę z cebulą, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Z zimnego rosołu zebrać tłuszcz, a bulion zagotować. Dodać sok z cytryny i żelatynę, doprawić do smaku solą i pieprzem. 1,3 wlać do salaterki i pozostawić do zastygnięcia. Na galarecie rozłożyć rozdrobnione mięso, a na nim pokrojoną w plastry pierś i zalać tężejącym rosołem. Odstawić w chłodne miejsce.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: