Wykonanie
Słodka,
biała kapusta, przygotowana na gęsto z dodatkiem
marchewki i
boczku.Taką
kapustę można podać jako samodzielne danie z
pieczywem lub jako dodatek do obiadu np. kotleta
schabowego i tłuczonych
ziemniaków.Składniki: 1 główka
białej kapusty2
cebule3 duże
marchewki700 g.
boczku wędzonego1 l. rosołu lub
bulionu2
liście laurowesól,
pieprz2 łyżki
masła2 łyżki
skrobi ziemniaczanej150 ml zimnej
wody Przygotowanie: Warzywa obrać, umyć.
Boczek pokroić w kostkę.
Kapustę poszatkować,
cebulę pokroić w kostkę,
marchew zetrze na tarce o dużych oczkach.Rozgrzać suchą patelnie, przesmażyć
boczek, dodać
cebulę.Gdy
cebula się zeszkli dołożyć
kapustę oraz
marchewki, przemieszać.Po chwili dołożyć
masło, dusić warzywa na minimalnym gazie kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.Do warzyw wlać rosół/
bulion, dodać
liście laurowe, doprawić
solą i
pieprzem.Gotować kolejne 25-30 min.
Skrobie ziemniaczaną połączyć z zimną
wodą a następnie z paroma łyżami
wody z
kapusty.Zawiesinę przelać do garnka, dokładnie wymieszać.
Smacznego