Wykonanie
Składniki:1,5 L
bulionu,5
cebul ( ja miałam
cebule różnej wielkości, po pokrojeniu w kostkę 450g),2-3 marchwie - po obraniu ok.190g,65 g
masła,
sól,
pieprz,grzanki,
starty ser żółty.Przygotowanie:
Cebulę pokrojoną w grubą kostkę podsmażyć na
maśle, na małym ogniu. Dodawać po kilka łyżek
bulionu by
cebula się nie przypaliła (zupa wtedy wyjdzie gorzka). Dusić do momentu aż
cebula zmięknie. Do
cebuli dodać startą
marchew. Cały czas podlewać lekko
bulionem. Gdy składniki zmiękną dodać do reszty
bulionu i gotować chwilę. Doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i zmiksować (ja użyłam blendera). Przed podaniem gdy zupa jest na talerzu bądź w miseczce po wierzchu posypać
startym serem żółtym i dodać kilka grzanek.Smacznego!!!