ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegopierś indyka 1,5 kilogramówboczek wędzony 150 gramówmasło 1 łyżek stołowychwermut 200 mililitrówliść laurowy 1 sztuktymianek według uznaniapieprz 4 ziarnasól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone mięso zalać winem, przykryć i odstawić na 2,5 godziny w chłodne miejsce, co jakiś czas odwracać. Po wyjęciu zrumienić na maśle ze wszystkich stron i przełożyć do brytfanny. Oprószyć solą, wlać marynatę z salaterki, wrzucić liść laurowy, tymianek oraz pieprz. Mięso obłożyć plasterkami boczku, przykryć i piec 90 minut w 200 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia można odkryć, by mięso się przyrumieniło. Po upieczeniu pokroić pieczeń w plastry i podawać z ziemniakami oraz marchewka z wody. Pieczeń można też podawać na zimno z żurawiną lub borówkami i marynowanymi gruszkami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: