Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
pierś indyka 1,5 kilogramów
boczek wędzony 150 gramów
masło 1 łyżek stołowych
wermut 200 mililitrów
liść laurowy 1 sztuk
tymianek według uznania
pieprz 4 ziarna
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso zalać
winem, przykryć i odstawić na 2,5 godziny w chłodne miejsce, co jakiś czas odwracać. Po wyjęciu zrumienić na
maśle ze wszystkich stron i przełożyć do brytfanny. Oprószyć
solą, wlać marynatę z salaterki, wrzucić
liść laurowy,
tymianek oraz
pieprz.
Mięso obłożyć plasterkami
boczku, przykryć i piec 90 minut w 200 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia można odkryć, by
mięso się przyrumieniło. Po upieczeniu pokroić pieczeń w plastry i podawać z
ziemniakami oraz
marchewka z
wody. Pieczeń można też podawać na zimno z
żurawiną lub
borówkami i marynowanymi
gruszkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: