ßßß Cookit - przepis na Pieczeń dworska z indyka

Pieczeń dworska z indyka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pierś indyka 1,5 kilogramów
boczek wędzony 150 gramów
masło 1 łyżek stołowych
wermut 200 mililitrów
liść laurowy 1 sztuk
tymianek według uznania
pieprz 4 ziarna
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso zalać winem, przykryć i odstawić na 2,5 godziny w chłodne miejsce, co jakiś czas odwracać. Po wyjęciu zrumienić na maśle ze wszystkich stron i przełożyć do brytfanny. Oprószyć solą, wlać marynatę z salaterki, wrzucić liść laurowy, tymianek oraz pieprz. Mięso obłożyć plasterkami boczku, przykryć i piec 90 minut w 200 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia można odkryć, by mięso się przyrumieniło. Po upieczeniu pokroić pieczeń w plastry i podawać z ziemniakami oraz marchewka z wody. Pieczeń można też podawać na zimno z żurawiną lub borówkami i marynowanymi gruszkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11287/Pieczen-dworska-z-indyka