Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
schab bez kości (ze skórą)1 kilogramów
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
masło 150 gramów
tymianek 1 pęczek
czosnek 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
boczek wędzony (plasterki)według uznania
wino 150 mililitrów
oliwa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Osączone
brzoskwinie 3 połówki odłożyć, a resztę pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Dodać wiórki
masła, gałązki
tymianku i posiekane 2 ząbki
czosnku. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Wszystko razem rozgnieść na miazgę.
Schab ponacinać. Na końcu kawałka wsunąć nóż i naciąć dość głęboko na całej długości tak, aby powstała kieszeń. Do środka włożyć farsz i zamknąć kieszeń. Na wierzchu ułożyć plasterki
boczku. Całość obwiązać sznurkiem. Umieścić
schab w brytfannie, dorzucić ząbki
czosnku w skórce i 3 połówki
brzoskwiń. Dolać nieco
wina, uważając, żeby nie polać nim skóry na
mięsie. Skórę posypać
solą, polać
oliwą i wklepać ja w skórę. na
mięso rzucić kilka gałązek
tymianku. Wstawić na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po wyjęciu odstawić na 15 minut. Z sosu zdjąć tłuszcz, wycisnąć miazgę z upieczonych ząbków
czosnku i wymieszać z sosem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: