ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony z brzoskwiniami

Schab pieczony z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
schab bez kości (ze skórą)1 kilogramów
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
masło 150 gramów
tymianek 1 pęczek
czosnek 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
boczek wędzony (plasterki)według uznania
wino 150 mililitrów
oliwa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Osączone brzoskwinie 3 połówki odłożyć, a resztę pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Dodać wiórki masła, gałązki tymianku i posiekane 2 ząbki czosnku. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko razem rozgnieść na miazgę.
Schab ponacinać. Na końcu kawałka wsunąć nóż i naciąć dość głęboko na całej długości tak, aby powstała kieszeń. Do środka włożyć farsz i zamknąć kieszeń. Na wierzchu ułożyć plasterki boczku. Całość obwiązać sznurkiem. Umieścić schab w brytfannie, dorzucić ząbki czosnku w skórce i 3 połówki brzoskwiń. Dolać nieco wina, uważając, żeby nie polać nim skóry na mięsie. Skórę posypać solą, polać oliwą i wklepać ja w skórę. na mięso rzucić kilka gałązek tymianku. Wstawić na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po wyjęciu odstawić na 15 minut. Z sosu zdjąć tłuszcz, wycisnąć miazgę z upieczonych ząbków czosnku i wymieszać z sosem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12915/Schab-pieczony-z-brzoskwiniami