Wykonanie
Witam po krótszej przerwie razem z
winami Celebro , przedstawię wam kilka przepisów na różne potrawy oraz jakie
wino dobrać do odpowiedniego dania.
A dzisiaj
wino czerwone Włoskie półwytrawne: Do kuchni włoskiej oraz
mięs polecałabym raczej
wino wytrawne jednak nie każdy przepada za charakterystycznym kwaskowym posmakiem więc zastosujemy
wino półwytrawne o którym w książeczce "Odkorkuj kulinarną wyobraźnię" jest napisane: "
wino czerwone półwytrawne produkowane ze specjalnie wyselekcjonowanych
winogron rosnących w
słonecznych winnicach
słonecznej Italii.
Wino posiada delikatnie
owocowy bukiet i doskonała harmonię smaku,Idealne do
wieprzowiny,
makaronów i pizzy". Ułatwieniem również staję się oznaczenie obrazkowe na butelce dla osób , które
winami się nie interesują , dzięki temu w łatwy sposób mogą wybrać odpowiedni rodzaj trunku idąc do kogoś np: na obiad. No to zaczynamy! Dzisiaj kruchutki
schab z domowym pesto w winnym sosie.
Składniki:1,3kg
schabu ( chudy i wąski
schab jest lepszy , młodszy i smaczniejszy)1/3 szklanki wcześniej przygotowanego pesto2 szklanki
wina Celebro
sólpieprzmasłoWykonanie:Jest proste.
Schab myjemy i odcinamy zbędne błony i tłuszcz. A teraz jak rozciąc
schab aby stał się płatem i stwierdziłam , że nie
będę bawiła się w zawiłości i pokaże wam filmik z YT jak rozciąc
schab od 0:42-1:03 . dalej
schab trzeba posolić i popieprzyc oraz odstawic na ok 1h. Po tym czasie
schab smarujemy pesto i zawijamy aby był mocno ściśnięty możemy użyc białej nici. Naczynie smarujemy
masłem , umieszczamy w nim
schab smarujemy wierzch pastą i zalewamy
winem. Pieczemy ok 1,5h w 180C lub w ten sposób . Do
mięsa możemy podac tłuczone
ziemniaki i lekką
sałatkę z sosem vinaigrette.
https://www.facebook.com/KlubCelebro