ßßß
A dzisiaj wino czerwone Włoskie półwytrawne: Do kuchni włoskiej oraz mięs polecałabym raczej wino wytrawne jednak nie każdy przepada za charakterystycznym kwaskowym posmakiem więc zastosujemy wino półwytrawne o którym w książeczce "Odkorkuj kulinarną wyobraźnię" jest napisane: "wino czerwone półwytrawne produkowane ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron rosnących w słonecznych winnicach słonecznej Italii.Wino posiada delikatnie owocowy bukiet i doskonała harmonię smaku,Idealne do wieprzowiny,makaronów i pizzy". Ułatwieniem również staję się oznaczenie obrazkowe na butelce dla osób , które winami się nie interesują , dzięki temu w łatwy sposób mogą wybrać odpowiedni rodzaj trunku idąc do kogoś np: na obiad. No to zaczynamy! Dzisiaj kruchutki schab z domowym pesto w winnym sosie.
Składniki:1,3kg schabu ( chudy i wąski schab jest lepszy , młodszy i smaczniejszy)1/3 szklanki wcześniej przygotowanego pesto2 szklanki wina Celebrosólpieprzmasło
Wykonanie:Jest proste. Schab myjemy i odcinamy zbędne błony i tłuszcz. A teraz jak rozciąc schab aby stał się płatem i stwierdziłam , że nie będę bawiła się w zawiłości i pokaże wam filmik z YT jak rozciąc schab od 0:42-1:03 . dalej schab trzeba posolić i popieprzyc oraz odstawic na ok 1h. Po tym czasie schab smarujemy pesto i zawijamy aby był mocno ściśnięty możemy użyc białej nici. Naczynie smarujemy masłem , umieszczamy w nim schab smarujemy wierzch pastą i zalewamy winem. Pieczemy ok 1,5h w 180C lub w ten sposób . Do mięsa możemy podac tłuczone ziemniaki i lekką sałatkę z sosem vinaigrette.

https://www.facebook.com/KlubCelebro