ßßß Cookit - przepis na POLĘDWICZKI Z BRZOSKWINIAMI

POLĘDWICZKI Z BRZOSKWINIAMI

nazwa

Wykonanie

Sezonowo, błyskawicznie, lekko… a przede wszystkim smacznie :)
Składniki:
1 duża polędwiczka wieprzowa
1-2 brzoskwinie
1 łyżka posiekanego tymianku
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie :
Polędwiczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 2 cm kotlety. Każdy plaster lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i obsmażyć kotlety z obu stron, aż do lekkiego zarumienienia.
Płaskie naczynie żaroodporne posmarować oliwą i ułożyć w nim kotlety tak aby na siebie nie zachodziły.
Z brzoskwiń usunąć pestki i pokroić je na ćwiartki/ósemki. Na patelnię, na której smażyły się kotlety wlać 1-2 łyżki oliwy i wrzucić brzoskwinie pokrojone na cząstki i krótko (2-3 minuty) obsmażyć.
Cząstki brzoskwiń ułożyć na kotletach, posypać posiekanym drobno tymiankiem i wstawić do piekarnika. Zapiekać 15-20 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Podawać na gorąco z warzywami gotowanymi na parze lub ulubioną sałatką.
Uwaga:)
Obsmażone kotlety wraz z cząstkami brzoskwiń można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce przykryte folią. Zapiekać bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/09/21/poledwiczki-z-brzoskwiniami