ßßß Cookit - przepis na Eskalopki w cytrusowej marynacie

Eskalopki w cytrusowej marynacie

nazwa

Wykonanie

Chyba dawno nie pokazywałam polędwiczek wieprzowych. Przedstawiam zatem nasz ostatni obiad. Delikatne mięsko zamarynowane w cytrusowej marynacie, upieczone na patelni grillowej to nie tylko danie smaczne ale i zdrowe. Podane z fasolką szparagową smakuje wybornie. W dodatku czas przygotowania nie jest zbyt długi. Bardzo polecam.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
sok i skórka z 1 pomarańczy
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
łyżeczka tymianku
W misce wymieszać oliwę z sokiem z pomarańczy, dodać startą skórkę, tymianek, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć plastry polędwiczki i wstawić do lodówki na 3-4 godź. Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty, rozgrzać bardzo mocno patelnię grillową. Smażyć polędwiczki kilka minut z każdej strony na dużym ogniu. Mięso z wierzchu staje się chrupiące a w środku soczyste. Podawać z fasolką szparagową i sałatą.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/11/Eskalopki-w-cytrusowej-marynacie.html