Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 7(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
schab bez kosci 1 kilogramów
oliwa 4 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
czosnek 2 - 3 ząbki
zioła prowansalskie 1 łyżek stołowych
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
wino wytrawne białe 0,5 szklanek
mąka 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:
Zioła rozetrzeć na proszek,
czosnek przecisnąć przez praskę.
Mięso pokroić na kotlety, rozbić nadając im okrągły kształt, oprószyć
solą i
pieprzem, natrzeć połową
ziół wymieszanych z łyżką posiekanej
natki i 2 łyżkami
oliwy, przykryć na godzinę wstawić do lodówki. Oprószyć
mąką, usmażyć z obu stron na rozgrzanej
oliwie, przełożyć do innego naczynia. Na pozostałym tłuszczu krótko smażyć
czosnek, resztę
ziół i
masło, cały czas mieszając. Rozprowadzić
winem i zagotować. Włożyć medaliony, doprawić
solą i
pieprzem, chwilę dusić pod przykryciem. Posypać pozostałą
natką, podawać z
ziemniakami i sezonową surówką.Uwagi:
Wino można zastąpić
bulionem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: