ßßß Cookit - przepis na Medaliony ziołowe

Medaliony ziołowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 7
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
schab bez kosci 1 kilogramów
oliwa 4 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
czosnek 2 - 3 ząbki
zioła prowansalskie 1 łyżek stołowych
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
wino wytrawne białe 0,5 szklanek
mąka 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Zioła rozetrzeć na proszek, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso pokroić na kotlety, rozbić nadając im okrągły kształt, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć połową ziół wymieszanych z łyżką posiekanej natki i 2 łyżkami oliwy, przykryć na godzinę wstawić do lodówki. Oprószyć mąką, usmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie, przełożyć do innego naczynia. Na pozostałym tłuszczu krótko smażyć czosnek, resztę ziół i masło, cały czas mieszając. Rozprowadzić winem i zagotować. Włożyć medaliony, doprawić solą i pieprzem, chwilę dusić pod przykryciem. Posypać pozostałą natką, podawać z ziemniakami i sezonową surówką.
Uwagi:
Wino można zastąpić bulionem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7290/Medaliony-ziolowe