Wykonanie
Ciekawy przepis dla fanów
filetów z indyka, a zarazem prosty i szybki w przygotowaniu.
Składniki (dla 4 osób):60-70 dag
fileta z indyka,8 plasterków
wędzonego boczku,kilka gałązek
tymianku,8 listków świeżej
bazylii,
olej z pestek
winogron,50 g solonego
masła,180 ml
białego wina (użyłam półsłodkiego),
sól,świeżo mielony
pieprz.JAK TO ROBIMY?Filet kroimy na 8 części, a następnie rozbijamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Na każdym plastrze układamy kilka listków
tymianku i
bazylię. Składamy na pół, zawijamy w plaster
boczku i spinamy wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy
olej z
masłem. Następnie kładziemy
mięso. Smażymy około 3 minut, do zrumienienia, odwracamy i dosmażamy kolejne minuty.
Usmażone filety odkładamy na talerz, przykrywamy folią. Na patelnię wlewamy
wino i dokładnie mieszamy z płynem na patelni. Sos podgrzewamy około 2 minut na dużym ogniu, by lekko go zredukować. Dodajemy pozostałe
masło i doprawiamy
solą i
pieprzem.Filety układamy na patelni i przez minutę obtaczamy w sosie.Podajemy z kieliszkiem schłodzonego,
wytrawnego wina.
Smacznego!Inspiracja:
GINO D'ACAMPO "Bounissimo!"