ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki wieprzowe z cukinią zawijane boczkiem

Polędwiczki wieprzowe z cukinią zawijane boczkiem

nazwa

Wykonanie

08 Sierpnia 2014 Gotowanie ze stylem
Przepis na pyszne polędwiczki z cukinią zawijane boczkiem. Dla tych, którzy lubią smak boczku polecam na każdy plaster mięsa użyć 2 plastry boczku, wówczas mięso będzie bardziej aromatyczne. Obsmażone polędwiczki można podlać winem wymieszanym pół na pół z bulionem drobiowym bądź tylko bulionem. Młodej cukinii nie musimy obierać ze skórki. Jako dodatek do polędwiczek polecam opiekane ziemniaki i surówkę ze świeżych warzyw.
Składniki na 6 porcji :
1 duża polędwiczka wieprzowa
1 łyżka stołowa gotowego Pesto bazylikowego
12 listków bazylii
6-12 długich plastrów wędzonego boczku
6 łyżek oleju
szklanka białego wina
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Polędwiczki opłukać pod bieżącą wodą, następnie pokroić na 6 równych plastrów. Nasmarować solą, pieprzem i pesto, owinąć folią spożywczą i odstawić na 15 minut do lodówki.
Cukinie umyć, pokroić na 12 plastrów (niekoniecznie trzeba obierać ze skórki).
Z dwóch plastrów cukinii, bazylii i kawałka mięsa ułożyć wieżyczkę, owinąć ją boczkiem. W taki sam sposób zużyć pozostałe składniki.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na patelni rozgrzać olej . kłaść na nim zawijarce i zrumienić je ze wszystkich stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać winem. Piec około 20 minut.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_poledwiczki-z-cukinia-zawijane-w-boczek.html