Wykonanie
08 Sierpnia 2014 Gotowanie ze stylemPrzepis na pyszne
polędwiczki z
cukinią zawijane
boczkiem. Dla tych, którzy lubią smak
boczku polecam na każdy plaster
mięsa użyć 2 plastry
boczku, wówczas
mięso będzie bardziej aromatyczne. Obsmażone
polędwiczki można podlać
winem wymieszanym pół na pół z
bulionem drobiowym bądź tylko
bulionem.
Młodej cukinii nie musimy obierać ze skórki. Jako dodatek do polędwiczek polecam opiekane
ziemniaki i surówkę ze świeżych warzyw.
Składniki na 6 porcji :1 duża polędwiczka wieprzowa1 łyżka stołowa gotowego Pesto bazylikowego12 listków
bazylii6-12 długich plastrów
wędzonego boczku6 łyżek
olejuszklanka
białego winasól i
pieprz do smakuSposób przygotowania:
Polędwiczki opłukać pod bieżącą
wodą, następnie pokroić na 6 równych plastrów. Nasmarować
solą,
pieprzem i pesto, owinąć folią spożywczą i odstawić na 15 minut do lodówki.
Cukinie umyć, pokroić na 12 plastrów (niekoniecznie trzeba obierać ze skórki).Z dwóch plastrów
cukinii,
bazylii i kawałka
mięsa ułożyć wieżyczkę, owinąć ją
boczkiem. W taki sam sposób zużyć pozostałe składniki.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na patelni rozgrzać
olej . kłaść na nim zawijarce i zrumienić je ze wszystkich stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać
winem. Piec około 20 minut.