ßßß Cookit - przepis na Gęś z suszonymi owocami

Gęś z suszonymi owocami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
gęś 1 sztuk
mieszanka suszonych owoców 1 kilogramów
masło 4 łyżek deserowych
tymianek 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umytą, osuszoną gęś natrzeć od zewnętrznej strony i w środku tymiankiem oraz pieprzem i solą. Ułożyć na ruszcie piekarnika, a pod ruszt wsunąć blachę i wlać do niej 2 szklanki wody. piec 3-3,5h w 180 stopniach, co jakiś czas polewając wytwarzającym się sosem. Po 60 minutach pieczenia gęś po nakłuwać, aby wypłynął z niej tłuszcz.
Suszone owoce namoczyć w gorącej wodzie, po 10 minutach odcedzić, dodać trochę wytopionego z gęsi tłuszczu, odrobinę wody i 2 łyżki masła. Dusić do miękkości. Do sosu powstałego podczas pieczenia wlać 2 szklanki gorącej wody, wymieszać i przecedzić, a gdy wystygnie - zebrać z powierzchni tłuszcz, a sos zagotować z resztą masła, doprawić i przelać do sosjerki. Upieczona gęś pokroić na porcje, podać na dużym półmisku, obłożoną owocami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8889/Ges-z-suszonymi-owocami