ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegogęś 1 sztukjabłko suszone 200 gramówgruszka suszona 100 gramówrodzynki 100 gramówwino białe 0.5 szklanektymianek 1 łyżek stołowychsól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Gęś dobrze umyć i osuszyć. W środku i na zewnątrz natrzeć ją solą, pieprzem i tymiankiem. Tak przygotowaną ułożyć na ruszcie piekarnika, do blachy pod rusztem wlać 2 szklanki wody. Piec 3,5 godz. w 180 stopniach, polewając wytwarzającym się sosem. Po godzinie pieczenia gęś nakłuć w okolicy udek i na piersiach, żeby wypłynął tłuszcz. Suszone owoce namoczyć w gorącej wodzie na 10 minut, osączyć i dodać trochę wytopionego z gęsi tłuszczu, wino i 2 łyżki masła i dusić do miękkości. Miękką gęś wyjąć z piekarnika, do sosu w brytfannie wlać 1,5 szklanki gorącej wody, wymieszać, przecedzić, zlać do rondla, ostudzić i wstawić do lodówki. Zebrać zakrzepnięty tłuszcz, a sos zagotować i doprawić solą oraz pieprzem. Gęś pokroić na porcje, ułożyć na dużym półmisku, obłożyć owocami. Sos podgrzać i podawać w sosjerce.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: