Wykonanie
« Powrót

Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso mielone 500 gramów
bułka czerstwa 50 gramów
jajko 1 sztuk
śmietana kwaśna 0.5 szklanek
mleko 0.75 szklanek
cebula 3 sztuk
natka pietruszki 1 łyżek deserowych
kolendra 1 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznania
olej według uznania
wino białe wytrawne 0.75 szklanek
bulion wołowy 2 szklanek
musztarda 2 łyżek deserowych
przecier pomidorowy 3 łyżek stołowych
ciemna zasmażka błyskawiczna 2 łyżek stołowych
cukier według uznania
Wykonanie:
1
cebulę posiekać,
bułkę namoczyć w
mleku. Wyrobić
mięso z przyprawami i
cebulą. Połowę masy przełożyć do malaksera, dodać odciśniętą
bułkę,
śmietanę i
jajko. Zmiksować na gładki krem, dodać do odłożonej masy
mięsnej. Wyrobić i ulepić małe kuleczki.
Zagotować
wodę, włożyć klopsiki i gotować na małym ogniu 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, przełożyć do miski, odstawić na 15 minut. Włożyć na gorący
olej i smażyć na złoty kolor.
Przygotowanie sosu:
2
cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na
maśle. Wlać
wino, zagotować i dodać
bulion. Gotować 10 minut bez pokrywki, aby sos nieco odparował. Zagęścić zasmażką błyskawiczną i ponownie zagotować, ciągle mieszając.Dodać
musztardę i przecier, przyprawić
cukrem,
solą i
pieprzem. Klopsiki polać sosem. Można klopsiki tylko ugotować lub tylko usmażyć. Gotowane i smażone uzyskują jędrność.
Uwagi:
mieszane
mięso mielone, posiekana
natkaAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z
MięsaKomentarze:
Autor: marieetka91
Data: 2009-03-11
Przepis udany!!! Bardzo smaczne wyszlo...Jutro znowu robie to na obiadek
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: