Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomasa makowa 900 gramów
jajka 10 sztuk
cukier puder 1,5 szklanek
bułka tarta 8 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mleko 1 szklanek
żółtka 4 sztuk
mąka pszenna 1,5 łyżek stołowych
cukier 3 łyżek stołowych
masło 1 kostek
cukier puder 1 szklanek
kakao 2 łyżek stołowych
dżem z czarnej porzeczki 0,5 sztuk
masło 100 gramów
olej 2 łyżek stołowych
cukier 4 łyżek stołowych
śmietana 4 łyżek stołowych
kakao 4 łyżek stołowych
płatki migdałowe 50 gramównapar
herbaty 1 szklanek
cukier 1,5 łyżek stołowych
alkohol 2 łyżek stołowych
aromat rumowy według uznaniaWykonanie:Placek I: 5
żółtek utrzeć z
cukrem pudrem(0,75 szklanki) stopniowo dodając połowę masy makowej, 4 łyżki
bułki tartej i 1 łyżeczkę
proszku do pieczenia. Z 5
białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z utartą masą.
Ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem i obsypaną
bułką tartą średnią tortownicę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 min.Placek II: tak samo upiec drugi placek.Oba placki wystudzić i przekroić w poprzek na pół.Krem
maślano-budyniowy: szklankę
mleka zmiksować z 3
żółtkami,
mąką pszenną(1,5 łyżki) i 3 łyżkami
cukru. Mieszając gotować
budyń w garnku ustawionym na małym ogniu na płytce ochronnej, wystudzić.
Masło utrzeć ze szklanką
cukru pudru i 1
żółtkiem na puch, dodając po łyżce zimny
budyń, 2 łyżki
kakao.Poncz: napar mocnej
herbaty wymieszać z
cukrem(1,5 łyżki), 2 łyżkami mocnego
alkoholu lub
soku z cytryny. Można dodać
aromat rumowy, jeśli ktoś lubi.Placki
makowe nasączyć przygotowanym ponczem i posmarować kolejno
dżemem i kremem, układając jeden na drugim. Górnego placka nie smarować.Polewa: do rondelka dać 100g
masła, 2 łyżki
oleju, 4 łyżki
cukru, 4 łyżki
śmietany i 4 łyżeczki
kakao. Mieszając podgrzewać na małym ogniu, do połączenia się składników. Lekko ostudzić.Wierzch i boki
tortu pokryć polewą i posypać
płatkami migdałowymi lub posiekanymi
orzechami.Uwagi:Krem do tego
tortu można zrobić o smaku
kakaowym,
kawowym lub
soku z cytryny. Można też dodać kieliszek
alkoholu. Składniki powinny
mieć taką samą temperaturę, żeby krem się nie zważył. Gdyby się jednak tak zdarzyło, można uratować go, dodając trochę
mleka w proszku(ok. 2 łyżek).Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: