ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomasa makowa 900 gramówjajka 10 sztukcukier puder 1,5 szklanekbułka tarta 8 łyżek stołowychproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychmleko 1 szklanekżółtka 4 sztukmąka pszenna 1,5 łyżek stołowychcukier 3 łyżek stołowychmasło 1 kostekcukier puder 1 szklanekkakao 2 łyżek stołowychdżem z czarnej porzeczki 0,5 sztukmasło 100 gramówolej 2 łyżek stołowychcukier 4 łyżek stołowychśmietana 4 łyżek stołowychkakao 4 łyżek stołowychpłatki migdałowe 50 gramównapar herbaty 1 szklanekcukier 1,5 łyżek stołowychalkohol 2 łyżek stołowycharomat rumowy według uznaniaWykonanie:Placek I: 5 żółtek utrzeć z cukrem pudrem(0,75 szklanki) stopniowo dodając połowę masy makowej, 4 łyżki bułki tartej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Z 5 białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z utartą masą. Ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą średnią tortownicę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 min.Placek II: tak samo upiec drugi placek.Oba placki wystudzić i przekroić w poprzek na pół.Krem maślano-budyniowy: szklankę mleka zmiksować z 3 żółtkami, mąką pszenną(1,5 łyżki) i 3 łyżkami cukru. Mieszając gotować budyń w garnku ustawionym na małym ogniu na płytce ochronnej, wystudzić. Masło utrzeć ze szklanką cukru pudru i 1 żółtkiem na puch, dodając po łyżce zimny budyń, 2 łyżki kakao.Poncz: napar mocnej herbaty wymieszać z cukrem(1,5 łyżki), 2 łyżkami mocnego alkoholu lub soku z cytryny. Można dodać aromat rumowy, jeśli ktoś lubi.Placki makowe nasączyć przygotowanym ponczem i posmarować kolejno dżemem i kremem, układając jeden na drugim. Górnego placka nie smarować.Polewa: do rondelka dać 100g masła, 2 łyżki oleju, 4 łyżki cukru, 4 łyżki śmietany i 4 łyżeczki kakao. Mieszając podgrzewać na małym ogniu, do połączenia się składników. Lekko ostudzić.Wierzch i boki tortu pokryć polewą i posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami.Uwagi:Krem do tego tortu można zrobić o smaku kakaowym, kawowym lub soku z cytryny. Można też dodać kieliszek alkoholu. Składniki powinny mieć taką samą temperaturę, żeby krem się nie zważył. Gdyby się jednak tak zdarzyło, można uratować go, dodając trochę mleka w proszku(ok. 2 łyżek).Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: