Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 140 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 8 sztuk
mak 1,5 szklanek
cukier puder 1,5 szklanek
bułka tarta 6 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
rodzynki 150 gramów
masło 1 kostek
mleko 1 szklanek
żółtka 3 sztuk
mąka 1,5 łyżek stołowych
cukier puder 3 łyżek stołowych
kakao 2 łyżek stołowych
dżem z czarnej porzeczki 0,5 sztuk
Herbata 1 szklanek
wódka 3 łyżek stołowych
masło 0,5 kostek
kakao 1,5 łyżek stołowych
cukier 6 łyżek stołowych
woda 2 łyżek stołowych
płatki migdałowe 3 łyżek stołowych
cukier puder 1 szklanekWykonanie:Ciasto:
mak zalać wrzątkiem, po 30 min bardzo dokładnie odsączyć na sitku i zmielić 2x. 8
żółtek utrzeć z
cukrem pudrem(1,5 szklanki), ucierając porcjami dodawać
mak. Wsypać
bułkę tartą i wymieszać. Z
białek ubić pianę, wymieszać z masą
makową,
proszkiem do pieczenia i wymoczonymi i osączonymi
rodzynkami. Przełożyć do dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 min w 180 stopniach.Krem:
mleko zmiksować z 1,5 łyżki
mąki, 3
żółtkami i 3 łyżkami
cukru pudru, mieszając, ugotować
budyń i wystudzić.
Masło utrzeć ze szklanką
cukru pudru, wsypać 2 łyżki
kakao, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wstawić na 30 min do lodówki.Poncz: szklankę mocnej lekko posłodzonej
herbaty wymieszać z
wódką.Wystudzone ciasto przekroić na 3 krążki, każdy nasączyć ponczem, po czym przełożyć warstwą
dżemu i kremem.Polewa: do rondelka włożyć pół kostki
masła, półtorej łyżki
kakao, 6 łyżek
cukru i 2 łyżki
wody. Podgrzewać, mieszając, aż powstanie gładka masa.Przestudzoną polewą posmarować wierzch i boki ciasta. Udekorować tort
płatkami migdałowymi, wstawić do lodówki co najmiej na 3 godziny.Uwagi:
Płatki migdałowe można zastąpić
orzechami włoskimi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: