ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 140 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegojajka 8 sztukmak 1,5 szklanekcukier puder 1,5 szklanekbułka tarta 6 łyżek stołowychproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychrodzynki 150 gramówmasło 1 kostekmleko 1 szklanekżółtka 3 sztukmąka 1,5 łyżek stołowychcukier puder 3 łyżek stołowychkakao 2 łyżek stołowychdżem z czarnej porzeczki 0,5 sztukHerbata 1 szklanekwódka 3 łyżek stołowychmasło 0,5 kostekkakao 1,5 łyżek stołowychcukier 6 łyżek stołowychwoda 2 łyżek stołowychpłatki migdałowe 3 łyżek stołowychcukier puder 1 szklanekWykonanie:Ciasto: mak zalać wrzątkiem, po 30 min bardzo dokładnie odsączyć na sitku i zmielić 2x. 8 żółtek utrzeć z cukrem pudrem(1,5 szklanki), ucierając porcjami dodawać mak. Wsypać bułkę tartą i wymieszać. Z białek ubić pianę, wymieszać z masą makową, proszkiem do pieczenia i wymoczonymi i osączonymi rodzynkami. Przełożyć do dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 min w 180 stopniach.Krem: mleko zmiksować z 1,5 łyżki mąki, 3 żółtkami i 3 łyżkami cukru pudru, mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć ze szklanką cukru pudru, wsypać 2 łyżki kakao, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wstawić na 30 min do lodówki.Poncz: szklankę mocnej lekko posłodzonej herbaty wymieszać z wódką.Wystudzone ciasto przekroić na 3 krążki, każdy nasączyć ponczem, po czym przełożyć warstwą dżemu i kremem.Polewa: do rondelka włożyć pół kostki masła, półtorej łyżki kakao, 6 łyżek cukru i 2 łyżki wody. Podgrzewać, mieszając, aż powstanie gładka masa.Przestudzoną polewą posmarować wierzch i boki ciasta. Udekorować tort płatkami migdałowymi, wstawić do lodówki co najmiej na 3 godziny.Uwagi:Płatki migdałowe można zastąpić orzechami włoskimi.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: