ßßß Cookit - przepis na Sałatka z ryżu i warzyw

Sałatka z ryżu i warzyw

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
ryż 250 gramów
fasolka szparagowa 200 gramów
bób 200 gramów
groszek konserwowy 200 gramów
szparagi konserwowe 1 puszka
bazylia - listki 0,5 szklanek
cebula dymka 4 sztuk
ocet winny 3 łyżek stołowych
oliwa 7 łyżek stołowych
musztarda 1 łyżek deserowych
czosnek 1 ząbki
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Ugotować ryż, fasolkę szparagową i bób, osączyć. Oczyszczoną cebulkę pokroić w cienkie talarki i na krótko wrzucić do garnka z wrzątkiem, odcedzić i przelać zimną wodą, osączyć. Fasolkę i osączone szparagi pokroić na 2,5 cm kawałki, a bób obrać z łupinek. Do dużej miski włożyć zimny ryż i warzywa, dodać cebulę i grubo posiekana bazylię, wymieszać.
Sos: w zakręconym słoiczku wymieszać oliwę z octem, musztardą, rozdrobnionym czosnkiem oraz odrobiną soli i pieprzu.
Sosem polać sałatkę i wymieszać, ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Przykryć i wstawić na 3,5 h do lodówki. Podawać z salami lub serem kozim.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Sałatki
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8231/Salatka-z-ryzu-i-warzyw