ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówmargaryna 0.75 kostekdrożdże 50 gramówcukier 265 gramówcukier waniliowy 10 gramówżółtko 4 sztuksól według uznaniaśmietana 0.5 szklanekmak 300 gramówjajko 2 sztukmiód 3 łyżek stołowychrodzynki 100 gramówskórka z cytryny 1 łyżek deserowychcukier puder 1 szklaneksok z cytryny 1 sztukwrzątek 5 łyżek deserowychWykonanie:Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i wymieszać ze śmietaną roztrzepaną z żółtkami. Mąkę przesiać ze szczyptą soli i posiekać nożem razem z miękką margaryną, dodać cukry i drożdże ze śmietaną i żółtkami. Wszystko posiekać nożem i zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Żółtka utrzeć z miodem i dodać do maku. Dodać wymoczone i osączone rodzynki oraz skórkę z cytryny. Na końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.Ciasto rozwałkować na prostokąt, rozsmarować masę makową i zwinąć w roladę. Włożyć do wąskiej podłużnej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec ok.50 minut w 180 stopniach.Zimną struclę posmarować lukrem cytrynowym.Uwagi:Ciasto: mąka - 500g, margaryna - 0,75 kostki, drożdże - 50g, cukier -100g, cukier waniliowy - 10g, żółtka - 4 sztuki, szczypta soli,śmietana - 0,5 szklanki Masa makowa: trzykrotnie zmielony mak - 300g, cukier - 0,75 szklanki, jajka - 2 sztuki, miód - 3 łyżki, rodzynki - 100g, skórka starta z cytryny - 1 łyżeczka Lukier: cukier puder - 1 szklanka, sok z cytryny - 1 sztuka, wrzątek - 5 łyżeczekAutor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: