ßßß

Składniki:Ciasto:380-400 g mąki1 jajko45 g cukru15 g drożdży1 cukier waniliowy50 g miękkiego masłapół łyżeczki soli150 ml mlek aMasa serowa:400g półtłustego twarogu1 żółtko3 łyżki cukr u pudru1 łyżeczka otartej skórki z cytryny1 łyżeczka cukru waniliowegoodrobina aromatu cytrynowego lub soku z cytryny1 łyżka miękkiego masła100 g rodzynekewentualnie kopiasta łyżka kandyzowanej skórki z p omarańczyLukier:pół szklanki cukru pudrusok z połowy cytrynyDod a tkowo:1 jajko do posmarowania drożdżówek
Sposób przygotowania:1. Z letniego mlek a, drożdży i 1 łyżki cukru r obimy zaczyn.2. Do miski wsypujemy mąkę, robi my dołeczek, dodajemy mleko z drożdżami, masło i jajko wymieszane z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy też sól i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie się kleić. (Jeśli będzie się kleić to należy dodać małą ilość mąki).3. Ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją obję tość).4. W mi ędzyc z asie robimy ser: w misce rozdrabniamy ser, dodajemy żółtko, cukier, miękkie masło, cukier waniliowy, aromat lub sok z c ytryny i skórkę cytrynową, mieszamy dokładnie za pomocą łyżki drewnianej.5. Rodzynki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 5 minut, przecedzamy i dodajemy do sera. Całość mieszamy.6. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na wielkość 30x40 cm . Na cieście rozkładamy równomiernie ser zostawiając po 0,5 cm z brze g ów ciasta. Zawijamy ciasno jak roladę wzdłuż szerszego boku . Kroimy w plastry ok 2-3cm na (16-18 plastrów).7. Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nie zapominamy o odstępach, ponieważ drożdżówki rosną podczas pieczenia. Ponownie odstawiamy, by trochę podrosły.8. Kiedy podrosną, smarujemy każdą rozmiesza nym jajkiem, pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.9. W tym czasie, gry drożdżówki się pieką, robimy lukier, mieszamy dokładne cukier puder z sokiem z cytryny.10. Po upieczeniu jeszcze ciepłe drożdżówki smarujemy lukrem.Smacznego!!!
Źródło: Domowa kuchnia Aniki