Wykonanie
ciasto drożdżowe:370 g
mąkijajko45 g
cukru50 g
masłapół łyżeczki
soli10 g
drożdży150 ml ciepłego
mlekacukier waniliowymasa serowa:kostka
twarogużółtko (
białko do posmarowania)łyżka
masła3 łyżki
cukru pudrucukier waniliowygarść
rodzynek z
drożdży,
mleka i
cukru wykonać rozczyn, zostawić na 20 minut,
jajko,
cukier i
cukier waniliowy wymieszać,do miski wsypać przesianą
mąkę, dodać masę jajeczną, rozczyn,
masło i
sól, dobrze wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia na godzinę,
twaróg zmielić,
rodzynki sparzyć, do
twarogu dodać wszystkie składniki na masę i wymieszać,ciasto po wyrośnięciu zagnieść, rozwałkować na duży prostokąt, na ciasto wyłożyć
twaróg, zwinąć jak roladę, pokroić i ułożyć płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,piec 30 minut w 180 stopniach