ßßß Cookit - przepis na drożdżowe bułeczki z twarogiem

drożdżowe bułeczki z twarogiem

nazwa

Wykonanie

ciasto drożdżowe:
370 g mąki
jajko
45 g cukru
50 g masła
pół łyżeczki soli
10 g drożdży
150 ml ciepłego mleka
cukier waniliowy
masa serowa:
kostka twarogu
żółtko (białko do posmarowania)
łyżka masła
3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
garść rodzynek z drożdży, mleka i cukru wykonać rozczyn, zostawić na 20 minut,
jajko, cukier i cukier waniliowy wymieszać,
do miski wsypać przesianą mąkę, dodać masę jajeczną, rozczyn, masło i sól, dobrze wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia na godzinę,
twaróg zmielić, rodzynki sparzyć, do twarogu dodać wszystkie składniki na masę i wymieszać,
ciasto po wyrośnięciu zagnieść, rozwałkować na duży prostokąt, na ciasto wyłożyć twaróg, zwinąć jak roladę, pokroić i ułożyć płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
piec 30 minut w 180 stopniach
Źródło:http://g-jak-gotowanie.blogspot.com/2013/09/drozdzowe-bueczki-z-twarogiem.html