Wykonanie
Puszyste ciasto i
serowe wnętrze po brzegi. Domowe drożdżówki to jeden z moich ulubionych wypieków. Idealne na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 10-12 mniejszych drożdżówek lub (tak jak mnie) 7 gigantycznych :) Zamiast
twarogu możecie użyć mielonego
sera z wiaderka, zrezygnujcie wtedy z dodania kremówki do
sera. Nadzienie możecie wzbogacić startą
skórką z cytryny czy
pomarańczy lub
rodzynkami.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:500 g
mąkiszczypta
soli40 g świeżych
drożdży220 ml
mleka2 średnie
jajka100 g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego50 g stopionego
masłaNadzienie:500 g półtłustego
twarogu100 ml
śmietany kremówki7 łyżek
cukru pudru2 łyżeczki
cukru waniliowego1
żółtko20 g miękkiego
masłaDodatkowo:1
białko1 łyżka
mlekaNadzienie:
Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie utrzeć.
Ciasto drożdżowe:Do ciepłego (ale nie gorącego!)
mleka dodać pokruszone
drożdże, łyżeczkę
cukru i
mąki. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia na ok. 10 minut.
Mąkę z
solą przesiać. Podrośnięty zaczyn dodać do
mąki. Dodać roztrzepane
jajka,
cukier,
cukier waniliowy i zagniatając stopniowo dolewać stopione
masło. Ciasto wyrobić ręcznie, w robocie lub automacie do
chleba. Odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto podzielić na równe porcje. Zlepić w kulki i ułożyć łączeniem do dołu. Rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 12 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. Kiedy drożdżówki podrosną w każdej na środku, z pomocą dna szklanki zrobić wgłębienie. Do wgłębienia nałożyć nadzienie
serowe. Brzegi drożdżówek wysmarować roztrzepanym
białkiem z dodatkiem
mleka. Drożdżówki piec przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego!