ßßß
Składniki:Ciasto drożdżowe:500 g mąkiszczypta soli40 g świeżych drożdży220 ml mleka2 średnie jajka100 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego50 g stopionego masłaNadzienie:500 g półtłustego twarogu100 ml śmietany kremówki7 łyżek cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego1 żółtko20 g miękkiego masłaDodatkowo:1 białko1 łyżka mleka

Nadzienie: Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie utrzeć.Ciasto drożdżowe:Do ciepłego (ale nie gorącego!) mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Mąkę z solą przesiać. Podrośnięty zaczyn dodać do mąki. Dodać roztrzepane jajka, cukier, cukier waniliowy i zagniatając stopniowo dolewać stopione masło. Ciasto wyrobić ręcznie, w robocie lub automacie do chleba. Odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto podzielić na równe porcje. Zlepić w kulki i ułożyć łączeniem do dołu. Rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 12 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. Kiedy drożdżówki podrosną w każdej na środku, z pomocą dna szklanki zrobić wgłębienie. Do wgłębienia nałożyć nadzienie serowe. Brzegi drożdżówek wysmarować roztrzepanym białkiem z dodatkiem mleka. Drożdżówki piec przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego!