ßßß
Drożdżówki to chyba przysmak wszystkich, a zwłaszcza dzieci. U mnie na Śląsku mówi się na nie „kołoczki”, a duże ciasto drożdżowe to kołocz. Z podanego ciasta drożdżowego można zrobić drożdżówki z przeróżnymi nadzieniami np. z serem, makiem, marmoladą, budyniem, owocami, lub innymi ulubionymi dodatkami :)

Ciasto drożdżowe:40 dag mąki (+ około 2 łyżki do podsypania)3 łyżki cukru3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)70g masła100ml mleka (w temperaturze pokojowej)2 jajkaSzczypta soliMasa serowa:250g twarogu półtłustego lub tłustego (w kostce)4 łyżki słodkiej śmietany lub mleka2 – 3 łyżki cukru2 żółtkaSkórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczyLukier:¾ szklanki cukru pudru1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżka wodyDrożdże mieszamy widelcem z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlewamy połowę mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, wszystko razem mieszamy i robimy dołek. Masło rozpuszczamy, wlewamy do dołka z mąki, po czym dodajemy pozostałą połowę mleka, jajka i wyrośnięte drożdże. Całość razem mieszamy drewnianą łyżką lub widelcem. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego śmietanę, cukier i żółtka, wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy otarta skórkę z cytryny.Twaróg można również przygotować blenderem, wystarczy w wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki na masę i zmiksować.Wyrośnięte ciasto mieszamy drewnianą łyżką, podsypujemy niewielką ilością mąki (tak, by ciasto nie kleiło się do rąk) i jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie.Ciasto rozwałkowujemy na grubość około centymetra i kroimy nożem na kwadraty lub wykrawamy dużą szklanką koła. Można też urywać po kawałku ciasta i formować ręcznie nieduże placuszki. Drożdżówki układamy na papierze pergaminie, pozostawiając między nimi odstępy, by ciastka się nie skleiły. Na środek każdego ciastka nakładamy łyżeczką lub szprycą porcję sera. Drożdżówki pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 – 30 minut, by wyrosły.Jeśli nie chcemy lukrować drożdżówek, przed pieczeniem smarujemy je rozmąconym białkiem, by po upieczeniu miały ładniejszą fakturkę.Drożdżówki pieczemy na złoty kolor około 15 minut w 180 ⁰ C.
Po upieczeniu i przestudzeniu drożdżówek robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder, wlewamy sok z cytryny i wodę, po czym mieszamy łyżeczką, do chwili gdy pozbędziemy się grudek. Gotowym lukrem przy pomocy pędzla pokrywamy drożdżówki i pozostawiamy na papierze pergaminie lub siatce, do chwili gdy lukier wyschnie.
R E K L A M A