Wykonanie
Drożdżówki to chyba przysmak wszystkich, a zwłaszcza dzieci. U mnie na Śląsku
mówi się na nie „kołoczki”, a duże
ciasto drożdżowe to kołocz. Z podanego
ciasta drożdżowego można zrobić drożdżówki z przeróżnymi nadzieniami np. z
serem,
makiem,
marmoladą,
budyniem,
owocami, lub innymi ulubionymi dodatkami :)
Ciasto drożdżowe:40 dag
mąki (+ około 2 łyżki do podsypania)3 łyżki
cukru3 dag
drożdży (+ 1 łyżeczka
cukru)70g
masła100ml
mleka (w temperaturze pokojowej)2
jajkaSzczypta
soliMasa serowa:250g
twarogu półtłustego lub tłustego (w kostce)4 łyżki słodkiej
śmietany lub
mleka2 – 3 łyżki
cukru2
żółtkaSkórka otarta z
cytryny lub kandyzowana skórka z
pomarańczyLukier:¾ szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżka
wodyDrożdże mieszamy widelcem z łyżeczką
cukru, aż się rozpuszczą. Wlewamy połowę
mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy
cukier,
sól, wszystko razem mieszamy i robimy dołek.
Masło rozpuszczamy, wlewamy do dołka z
mąki, po czym dodajemy pozostałą połowę
mleka,
jajka i wyrośnięte
drożdże. Całość razem mieszamy drewnianą łyżką lub widelcem. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego
śmietanę,
cukier i
żółtka, wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy otarta
skórkę z cytryny.
Twaróg można również przygotować blenderem, wystarczy w wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki na masę i zmiksować.Wyrośnięte ciasto mieszamy drewnianą łyżką, podsypujemy niewielką ilością
mąki (tak, by ciasto nie kleiło się do rąk) i jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie.Ciasto rozwałkowujemy na grubość około centymetra i kroimy nożem na kwadraty lub wykrawamy dużą szklanką koła. Można też urywać po kawałku ciasta i formować ręcznie nieduże placuszki. Drożdżówki układamy na papierze pergaminie, pozostawiając
między nimi odstępy, by
ciastka się nie skleiły. Na środek każdego
ciastka nakładamy łyżeczką lub szprycą porcję
sera. Drożdżówki pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 – 30 minut, by wyrosły.Jeśli nie chcemy lukrować drożdżówek, przed pieczeniem smarujemy je rozmąconym
białkiem, by po upieczeniu miały ładniejszą fakturkę.Drożdżówki pieczemy na złoty kolor około 15 minut w 180 ⁰ C.
Po upieczeniu i przestudzeniu drożdżówek robimy
lukier. Do miseczki wsypujemy
cukier puder, wlewamy
sok z cytryny i
wodę, po czym mieszamy łyżeczką, do chwili gdy pozbędziemy się grudek. Gotowym lukrem przy pomocy pędzla pokrywamy drożdżówki i pozostawiamy na papierze pergaminie lub siatce, do chwili gdy
lukier wyschnie.
R E K L A M A