ßßß

Składniki:Ciasto:1/2 kg mąki1 kostka margaryny12 dag cukru pudru5 dag drożdży2 jajka2 żółtka2 łyżki gęstej śmietanyszczypta soliMasa makowa:1/2 kg maku12 dag margaryny30 dag cukru2 jajka2 żółtkazapach migdałowy+piana ze wszystkich białek, jakie zostały z przygotowania ciasta i masy makowej (czyli 4)Sposób przygotowania:1. Mak sparzyć i zemleć dwukrotnie.2. Mąkę posiekać z tłuszczem i cukrem, dodać jajka i śmietanę wymieszaną z drożdżami i żółtkami. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części.3. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i żółtku. Potem dodać zmielony mak. Na koniec dodać pianę ubitą ze wszystkich pozostałych białek i aromat migdałowy.4. W blaszce układamy warstwami: ciasto - połowa maku - ciasto - połowa maku - ciasto.5. Ciasto odstawiamy na 12 godzin (najlepiej na noc) w chłodne miejsce.6. Blaszkę w ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w 170-175 st. C. Pieczemy do mocnego zrumienienia się wierzchu. Ostudzony makowiec można polać dowolną polewą i udekorować.
Smacznego!!!P.S.Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to polecam mazurka drożdżowego, który jest już na blogu. Wystarczy kliknąć na poniższą fotkę. Jest to świetne ciasto świąteczne, które łączy same najlepsze smaki bożonarodzeniowe - orzechy, wiśnie i pomarańcze :)