Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
margaryna 0.5 kostek
smalec 1 łyżek stołowych
śmietana 1 łyżek stołowych
cukier 2 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
jajko 3 sztuk
żółtko 4 sztuk
sól według uznania
mleko 2 szklanek
olej 0.5 szklanek
budyń waniliowy 2 sztuk
sorbet cytrynowy 100 gramów
rodzynki 100 gramów
białko 4 sztuk
wiórki kokosowe 100 gramówWykonanie:Wykonanie ciasta: na stolnicę przesiać
mąkę, dodać
margarynę,
smalec,
cukry,
śmietanę,
jajko +
żółtko i szczyptę
soli. Wyrobić kruche ciasto i włożyć na 1 godz. do lodówki.Wykonanie masy serowej: 2
jajka + 3
żółtka razem z
cukrami ubić mikserem, dodać
olej i stopniowo dodawać
zmielony ser, dalej ubijając. Budynie wymieszać z
mlekiem i powoli wlewać do masy serowej. Masa ma być dość rzadka. Wsypać wymoczone
rodzynki i
skórkę pomarańczową, wszystko wymieszać łyżką.Rozwałkować ciasto i wylepić nim dużą blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia. Na ciasto wylać masę
serową. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut w 180 stopniach.4
białka, które zostały , ubić z 4 łyżkami
cukru, dodać
wiórki kokosowe i lekko wymieszać. Po godz. pieczenia, sernik wyjąć i wyłożyć na niego pianę z
kokosem. Wstawić jeszcze na 15 minut do piekarnika i piec w 160 stopniach.Uwagi:Ciasto:
mąka - 2 szklanki
margaryna - 0,5 kostki
smalec - 1 łyżka
śmietana - 1 łyżka
cukier - 0,5 szklanki
cukier waniliowy - 10g
jajko - 1 sztuka
żółtko - 1 sztuka szczypta
soli Warstwa kokosowa:
białka - 4 sztuki
cukier - 4 łyżki
wiórki kokosowe - 100gAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: