ßßß Cookit - przepis na Sernik pod karmelem z orzechami

Sernik pod karmelem z orzechami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mleko skondensowane słodzone 1 puszka
orzechy włoskie 250 gramów
mąka 2 szklanek
cukier 0,5 szklanek
żółtka 2 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
margaryna 0,5 kostek
sól 1 szczypta
kakao 1 łyżek stołowych
śmietana 1 łyżek stołowych
smalec 1 łyżek stołowych
ser mielony 1 kilogramów
cukier 1 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 5 sztuk
masło 100 gramów
sól 1 szczypta
budyń śmietankowy 1 sztuk
olejek waniliowy według uznania
rodzynki 100 gramów
mąka ziemniaczana 1,5 łyżek stołowych
Wykonanie:
Puszkę mleka zalać w garnku wodą i gotować ok. 3 godzin. W razie potrzeby dolać gorącej wody, puszka ma być cały czas przykryta wodą.
Orzechy grubo posiekać.
Ciasto: z przesianej mąki, proszku do pieczenia, margaryny, smalcu, śmietany, pół szklanki cukru, żółtek oraz szczypty soli i kakao zagnieść gładkie ciasto. Uformować 3 kule, ułożyć na talerzyku, całość włożyć do woreczka foliowego i wstawić do zamrażalnika.
Masa serowa: Ubić, mikserem, żółtka ze szklanka cukru i cukrem waniliowym na puch. Ubijając, dodać miękkie masło oraz stopniowo ser, budyń i aromat. Sparzone rodzynki odcedzić, osączyć i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Wymieszać z masą serową. Ubić pianę z 7 białek ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie, łyżką, połączyć z serem.
Dużą blachę wyścielić papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach,równomiernie, ciasto z zamrażalnika. Na ciasto wylać masę serową, wyrównać. Piec ok. 55 minut w 180 stopniach, wystudzić.
Z puszki wyjąć ugotowany karmel, mikserem wymieszać go na jednolitą masę ( można dodać łyżkę mleka). Wsypać orzechy (50g odłożyć) i łyżką wymieszać. Karmel z orzechami równomiernie rozłożyć na upieczonym serniku i obsypać resztą posiekanych orzechów. Schłodzić.
Uwagi:
Spód sernika można zrobić jasny (bez kakao) lub wyłożyć herbatnikami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10091/Sernik-pod-karmelem-z-orzechami