ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomleko skondensowane słodzone 1 puszkaorzechy włoskie 250 gramówmąka 2 szklanekcukier 0,5 szklanekżółtka 2 sztukproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmargaryna 0,5 kosteksól 1 szczyptakakao 1 łyżek stołowychśmietana 1 łyżek stołowychsmalec 1 łyżek stołowychser mielony 1 kilogramówcukier 1 szklanekcukier waniliowy 1 sztukjajka 5 sztukmasło 100 gramówsól 1 szczyptabudyń śmietankowy 1 sztukolejek waniliowy według uznaniarodzynki 100 gramówmąka ziemniaczana 1,5 łyżek stołowychWykonanie:Puszkę mleka zalać w garnku wodą i gotować ok. 3 godzin. W razie potrzeby dolać gorącej wody, puszka ma być cały czas przykryta wodą.Orzechy grubo posiekać.Ciasto: z przesianej mąki, proszku do pieczenia, margaryny, smalcu, śmietany, pół szklanki cukru, żółtek oraz szczypty soli i kakao zagnieść gładkie ciasto. Uformować 3 kule, ułożyć na talerzyku, całość włożyć do woreczka foliowego i wstawić do zamrażalnika.Masa serowa: Ubić, mikserem, żółtka ze szklanka cukru i cukrem waniliowym na puch. Ubijając, dodać miękkie masło oraz stopniowo ser, budyń i aromat. Sparzone rodzynki odcedzić, osączyć i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Wymieszać z masą serową. Ubić pianę z 7 białek ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie, łyżką, połączyć z serem.Dużą blachę wyścielić papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach,równomiernie, ciasto z zamrażalnika. Na ciasto wylać masę serową, wyrównać. Piec ok. 55 minut w 180 stopniach, wystudzić.Z puszki wyjąć ugotowany karmel, mikserem wymieszać go na jednolitą masę ( można dodać łyżkę mleka). Wsypać orzechy (50g odłożyć) i łyżką wymieszać. Karmel z orzechami równomiernie rozłożyć na upieczonym serniku i obsypać resztą posiekanych orzechów. Schłodzić.Uwagi:Spód sernika można zrobić jasny (bez kakao) lub wyłożyć herbatnikami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: