ßßß
 
            
         Składniki1,20 kg. sera25 dkg. masła lub margarynyok. 2 szkl cukruc. waniliowy10 jaj2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaoCiasto5 jajszkl.cukruszkl. mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia5 łyżek orzechów włoskich mielonychMasa25 dkg. masła20 dkg. orzechów włoskich (10 dkg. mielonych, 10 dkg. drobno pokrojonych)3/4 szkl. mleka20 dkg. cukru3 żółtka + 1 jajkospirytus do smakuSposób przygotowaniaWYKONANIE PLACKÓW SEROWYCH: Ser zmielić, masło lub margarynę utrzeć z cukrem i c. waniliowym dodać zmielony ser ucierając dodawać po jednym żółtku, dodać mąkę ziemniaczaną a na koniec ubitą z białek pianę, lekko wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części do jednej dodać kakao, wylać do dwóch foremek o wymiarach 38-22 cm. Piec około 50 minut w temp. 175-180*C.WYKONANIE CIASTA: Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę, do piany dodać porcjami cukier ubijać do rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Wylać do formy o takich samych wymiarach jak placki serowe, piec ok. 30 minut w temp. 175 *C. Po upieczeniu i wystudzeniu placek przekroić na dwie częściMASA: Jajka wyszorować i sparzyć, do miski wbić jedno całe jajko i 3 żółtka, wsypać cukier i ubijać na parze, odstawić do wystudzenia. Zmielone i pokrojone orzechy zalać przegotowanym, wrzącym mlekiem, wystudzić. Masło dobrze utrzeć dodać masę jajeczną i wystudzone orzechy, na koniec spirytus do smaku.PRZEŁOŻENIE PLACKA: masę podzielić na 3 części, Część placka orzechowego-masa -placek serowy biały-masa-placek serowy ciemny-masa-druga część placka orzechowego . Cukier puder do dekoracji (według uznania)
Składniki1,20 kg. sera25 dkg. masła lub margarynyok. 2 szkl cukruc. waniliowy10 jaj2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaoCiasto5 jajszkl.cukruszkl. mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia5 łyżek orzechów włoskich mielonychMasa25 dkg. masła20 dkg. orzechów włoskich (10 dkg. mielonych, 10 dkg. drobno pokrojonych)3/4 szkl. mleka20 dkg. cukru3 żółtka + 1 jajkospirytus do smakuSposób przygotowaniaWYKONANIE PLACKÓW SEROWYCH: Ser zmielić, masło lub margarynę utrzeć z cukrem i c. waniliowym dodać zmielony ser ucierając dodawać po jednym żółtku, dodać mąkę ziemniaczaną a na koniec ubitą z białek pianę, lekko wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części do jednej dodać kakao, wylać do dwóch foremek o wymiarach 38-22 cm. Piec około 50 minut w temp. 175-180*C.WYKONANIE CIASTA: Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę, do piany dodać porcjami cukier ubijać do rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Wylać do formy o takich samych wymiarach jak placki serowe, piec ok. 30 minut w temp. 175 *C. Po upieczeniu i wystudzeniu placek przekroić na dwie częściMASA: Jajka wyszorować i sparzyć, do miski wbić jedno całe jajko i 3 żółtka, wsypać cukier i ubijać na parze, odstawić do wystudzenia. Zmielone i pokrojone orzechy zalać przegotowanym, wrzącym mlekiem, wystudzić. Masło dobrze utrzeć dodać masę jajeczną i wystudzone orzechy, na koniec spirytus do smaku.PRZEŁOŻENIE PLACKA: masę podzielić na 3 części, Część placka orzechowego-masa -placek serowy biały-masa-placek serowy ciemny-masa-druga część placka orzechowego . Cukier puder do dekoracji (według uznania)