Wykonanie
Sernik w
orzechowym biszkopcie z
orzechową masą – dla lubiących
orzechowe smaki :)
Składniki1,20 kg.
sera25 dkg.
masła lub
margarynyok. 2 szkl
cukruc.
waniliowy10 jaj2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoCiasto5 jajszkl.
cukruszkl.
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia5 łyżek
orzechów włoskich mielonychMasa25 dkg.
masła20 dkg.
orzechów włoskich (10 dkg. mielonych, 10 dkg. drobno pokrojonych)3/4 szkl.
mleka20 dkg.
cukru3
żółtka + 1
jajkospirytus do smakuSposób przygotowaniaWYKONANIE PLACKÓW
SEROWYCH:
Ser zmielić,
masło lub
margarynę utrzeć z
cukrem i c.
waniliowym dodać
zmielony ser ucierając dodawać po jednym
żółtku, dodać
mąkę ziemniaczaną a na koniec ubitą z
białek pianę, lekko wymieszać. Masę
serową podzielić na dwie części do jednej dodać
kakao, wylać do dwóch foremek o wymiarach 38-22 cm. Piec około 50 minut w temp. 175-180*C.WYKONANIE CIASTA:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić pianę, do piany dodać porcjami
cukier ubijać do rozpuszczenia się
cukru, następnie dodać
żółtka.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i mielonymi
orzechami, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Wylać do formy o takich samych wymiarach jak placki
serowe, piec ok. 30 minut w temp. 175 *C. Po upieczeniu i wystudzeniu placek przekroić na dwie częściMASA:
Jajka wyszorować i sparzyć, do miski wbić jedno całe
jajko i 3
żółtka, wsypać
cukier i ubijać na parze, odstawić do wystudzenia. Zmielone i pokrojone
orzechy zalać przegotowanym, wrzącym
mlekiem, wystudzić.
Masło dobrze utrzeć dodać masę jajeczną i wystudzone
orzechy, na koniec
spirytus do smaku.PRZEŁOŻENIE PLACKA: masę podzielić na 3 części, Część placka
orzechowego-masa -placek
serowy biały-masa-placek
serowy ciemny-masa-druga część placka
orzechowego .
Cukier puder do dekoracji (według uznania)