Wykonanie
Ciasto Fale Dunaju - nieznane było w moim domu, choć się o nim coś słyszało. Do zrobienia ciasta zachęciła mnie Gosia, której jest to ulubione ciasto. Postanowiłam wziąć przepis od Jej Mamy i tym samym mogłam odtworzyć ten wspaniały smak - podobno się udało :). Ciasto ozdobiłam jadalnymi kwiatami jabłoni.Za wyzwanie i przepis na fale dunaju mocno dziękuję Małgosi i Jej Mamie :). Znacie to ciasto? Jest faktycznie niezwykle pyszne i rozpływa się w ustach.Zapraszam na ciasto z okazji 2 MILIONÓW wyświetleń na blogu :).
ciasto :6
jajek250 g
masła lub
margarynyszklanka
cukru + 2 łyżki
cukru waniliowego3 łyżeczki
proszku do pieczenia2,5 szklanki
mąki tortowejpół szklanki kwaśnej
śmietany2 łyżki
kakao2 łyżki
mlekaduży słoik
wiśni z
konfitury, kompotu lub świeżychkrem :kostka
masła0,5 l
mlekabudyń śmietankowyszklanka
cukrupolewa :150 g
cukru150 g
margaryny3 łyżki
kakao4 łyżki
mlekaOddzielić
białka od
żółtek.
Żółtka utrzeć z miękkim
masłem lub
margaryną oraz
cukrem i
cukrem waniliowym aż masa się powiększy i stanie się jasna.Dalej miksując dodać
śmietanę, a następnie przesianą
mąkę z proszkiem.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do miski z
ciastem.Odlać połowę ciasta do innej miski, dodać do jednej części
kakao i
mleko - zmiksować.Wylać na dużą, prostokątną blachę (wyłożoną papierem do pieczenia na dole) jasną część ciasta, a na nią ciemną część - delikatnie rozsmarować, ale tak by nie wymieszać warstw.
Wiśnie ze słoika odsączyć na sitku.Wyłożyć na wierzch
wiśnie - spokojnie można kłaść jedna obok drugiej, ja dałam za mało, polecam więcej, dlatego w przepisie uwzględniłam duży słoik (sama dałam mały).Piec przez 40-50 minut w temp. 180 st.C. do tzw. suchego patyczka.Zostawić do ostudzenia ciasto.Przygotowanie kremu rozpocząć od wymieszania budyniu i
cukru w 3/4 szklanki
mleka.Resztę
mleka zagotować, a gdy zawrze wlać zawartość szklanki do rondelka i energicznie mieszając trzepaczką zagotować.Wystudzić masę budyniową do temp. pokojowej -
masło też doprowadzić do tej temp.
Masło utrzeć na puch i dodawać do niego po 1 łyżce masy budyniowej, po każdym dodaniu dobrze wymieszać masę na niskich obrotach miksera.Masę wyłożyć na wierzch ciasta i włożyć do lodówki.Przygotować polewę zagotowując wszystkie składniki ze sobą.Ostudzić polewę i polać nią wierzch ciasta.