ßßß
ciasto :6 jajek250 g masła lub margarynyszklanka cukru + 2 łyżki cukru waniliowego3 łyżeczki proszku do pieczenia2,5 szklanki mąki tortowejpół szklanki kwaśnej śmietany2 łyżki kakao2 łyżki mlekaduży słoik wiśni z konfitury, kompotu lub świeżychkrem :kostka masła0,5 l mlekabudyń śmietankowyszklanka cukrupolewa :150 g cukru150 g margaryny3 łyżki kakao4 łyżki mlekaOddzielić białka od żółtek.Żółtka utrzeć z miękkim masłem lub margaryną oraz cukrem i cukrem waniliowym aż masa się powiększy i stanie się jasna.Dalej miksując dodać śmietanę, a następnie przesianą mąkę z proszkiem.Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do miski z ciastem.Odlać połowę ciasta do innej miski, dodać do jednej części kakao i mleko - zmiksować.Wylać na dużą, prostokątną blachę (wyłożoną papierem do pieczenia na dole) jasną część ciasta, a na nią ciemną część - delikatnie rozsmarować, ale tak by nie wymieszać warstw.Wiśnie ze słoika odsączyć na sitku.Wyłożyć na wierzch wiśnie - spokojnie można kłaść jedna obok drugiej, ja dałam za mało, polecam więcej, dlatego w przepisie uwzględniłam duży słoik (sama dałam mały).Piec przez 40-50 minut w temp. 180 st.C. do tzw. suchego patyczka.Zostawić do ostudzenia ciasto.Przygotowanie kremu rozpocząć od wymieszania budyniu i cukru w 3/4 szklanki mleka.Resztę mleka zagotować, a gdy zawrze wlać zawartość szklanki do rondelka i energicznie mieszając trzepaczką zagotować.Wystudzić masę budyniową do temp. pokojowej - masło też doprowadzić do tej temp.Masło utrzeć na puch i dodawać do niego po 1 łyżce masy budyniowej, po każdym dodaniu dobrze wymieszać masę na niskich obrotach miksera.Masę wyłożyć na wierzch ciasta i włożyć do lodówki.Przygotować polewę zagotowując wszystkie składniki ze sobą.Ostudzić polewę i polać nią wierzch ciasta.
