Wykonanie
Ciasto to pochodzi z dużego zbioru przepisów siostry Anastazji, ale nie bardzo pamiętam z której książki, zresztą przepis jest genialny.
Biszkopt jest mięciutki i taki puszysty, ciasto
kokosowe chrupiące i bardzo słodkie, a masa to taką jaką pamiętam z dzieciństwa delikatna, aksamitna i teraz dopiero wiem jak się robi
budyń do masy z mojego dzieciństwa. I
powiem wam jeszcze że jest to chyba jedyne ciasto z masą które lubi moja córcia, a ona bardzo wybrednym jest smakoszem jeśli chodzi o słodkości.Składniki na
biszkopt ciemny:8
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na
biszkopt kokosowy:20 dag
kokosu5
białek1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na masę:5
żółtek1
cukier waniliowy3 łyżki
mąki zwykłej1
budyń śmietankowy2 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru1 kostka
masła lub
margaryny1/2 szklanki
kawy cappuccino waniliowej
Biszkopt ciemny:Oddzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, do ubitych
białek dodajemy po 1
żółtku i po 1 łyżce
cukru cały czas miksując, aż do wyczerpania się składników.
Piana z
białek,
cukier i
żółtko..................................................Do ubitej piany dodajemy
mąkę przesianą z
kakao i
proszkiem do pieczenia.
Mąka,
proszek do pieczenia i
kakao...............................................Wszystko dokładnie ale delikatnie mieszamy łyżką lub
łopatką.
Mieszanie........................................................................................Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą brytfankę.
Na brytfance.....................................................................Brytfankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170'C i pieczemy przez około 40-45 minut. Po upływie czasu pieczenia ciasto sprawdzamy wykałaczką, jeżeli jest sucha ciasto jest upieczone, jeżeli nie pieczemy w dalszym ciągu sprawdzając ciasto co 5-10 minut. Upieczony
biszkopt odkładamy do przestygnięcia.
Upieczony ciemny
biszkopt...........................................................
Biszkopt kokosowy:
Białka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę.
Białka i
cukier.................................................................Do ubitej piany dodajemy
kokos wymieszany z
proszkiem do pieczenia.
Kokos i
proszek do pieczenia.......................................................................
Piana z
białek i
kokos...........................................................................Całość dokładnie mieszamy łyżką, a następnie wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą brytfankę, takiej samej wielkości jak do pieczenia
biszkoptu ciemnego.
Biszkopt kokosowy przed pieczeniem..........................................
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.160'C przez około 45-50 minut. Po upływie czasu pieczenia wyłączamy piekarnik uchylamy lekko drzwi piekarnika tak na około 2-3 cm i pozostawiamy ciasto w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Biszkopt kokosowy po upieczeniu....................................................................Masa:
Cukier,
cukier waniliowy,
budyń,
mąkę i
żółtka wrzucamy do jednego garnka,
Żółtka,
mąka,
budyń,
cukier,
cukier waniliowy.......................................................Do przygotowanych składników dolewamy
mleko.
Z
mlekiem......................................................................Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy cały czas mieszając do momentu powstania budyniu.
Gotowanie budyniu................................................................Kiedy
budyń po zagotowaniu będzie miał pęcherze powietrzne wówczas oznacza to że jest już gotowy i możemy odłożyć go do ostygnięcia.
Budyń po ugotowaniu.............................................................................
Masło ucieramy na puch, dodajemy ostudzony
budyń i
kawę cappuccino w proszku, a następnie dokładnie miksujemy mikserem.
Masło z
budyniem i
kawą............................................................Ciemny ostudzony
biszkopt przekrawamy na pół tak aby powstały nam dwa, na jeden ciemny
biszkopt nakładamy połowę masy i rozsmarowujemy po całości.
Smarowanie masą ciemnego
biszkoptu................................................................Na masę nakładamy
biszkopt kokosowy. Na
biszkopt kokosowy nakładamy drugą połowę masy i również dokładnie rozsmarowujemy po całości.
Biszkopt kokosowy i masa.................................................................Na masę nakładamy drugi ciemny
biszkopt. Wierzch ciasto obsypujemy
cukrem pudrem i odkładamy do lodówki na około dwie godziny. Smacznego !!!
Ciasto obsypane
cukrem pudrem....................................
Cappuccino....................................................................................
I jeszcze kawałeczek............................................................................