ßßß Cookit - przepis na Cappuccino

Cappuccino

nazwa

Wykonanie

Ciasto to pochodzi z dużego zbioru przepisów siostry Anastazji, ale nie bardzo pamiętam z której książki, zresztą przepis jest genialny. Biszkopt jest mięciutki i taki puszysty, ciasto kokosowe chrupiące i bardzo słodkie, a masa to taką jaką pamiętam z dzieciństwa delikatna, aksamitna i teraz dopiero wiem jak się robi budyń do masy z mojego dzieciństwa. I powiem wam jeszcze że jest to chyba jedyne ciasto z masą które lubi moja córcia, a ona bardzo wybrednym jest smakoszem jeśli chodzi o słodkości.
Składniki na biszkopt ciemny:
8 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na biszkopt kokosowy:
20 dag kokosu
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
5 żółtek
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki zwykłej
1 budyń śmietankowy
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła lub margaryny
1/2 szklanki kawy cappuccino waniliowej
Biszkopt ciemny:Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, do ubitych białek dodajemy po 1 żółtku i po 1 łyżce cukru cały czas miksując, aż do wyczerpania się składników.
Piana z białek, cukier i żółtko..................................................
Do ubitej piany dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia.
Mąka, proszek do pieczenia i kakao...............................................
Wszystko dokładnie ale delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką.
Mieszanie........................................................................................
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą brytfankę.
Na brytfance.....................................................................
Brytfankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170'C i pieczemy przez około 40-45 minut. Po upływie czasu pieczenia ciasto sprawdzamy wykałaczką, jeżeli jest sucha ciasto jest upieczone, jeżeli nie pieczemy w dalszym ciągu sprawdzając ciasto co 5-10 minut. Upieczony biszkopt odkładamy do przestygnięcia.
Upieczony ciemny biszkopt...........................................................
Biszkopt kokosowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Białka i cukier.................................................................
Do ubitej piany dodajemy kokos wymieszany z proszkiem do pieczenia.
Kokos i proszek do pieczenia.......................................................................
Piana z białek i kokos...........................................................................
Całość dokładnie mieszamy łyżką, a następnie wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą brytfankę, takiej samej wielkości jak do pieczenia biszkoptu ciemnego.
Biszkopt kokosowy przed pieczeniem..........................................
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.160'C przez około 45-50 minut. Po upływie czasu pieczenia wyłączamy piekarnik uchylamy lekko drzwi piekarnika tak na około 2-3 cm i pozostawiamy ciasto w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Biszkopt kokosowy po upieczeniu....................................................................
Masa: Cukier, cukier waniliowy,budyń,mąkę i żółtka wrzucamy do jednego garnka,
Żółtka, mąka, budyń, cukier, cukier waniliowy.......................................................
Do przygotowanych składników dolewamy mleko.
Z mlekiem......................................................................
Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy cały czas mieszając do momentu powstania budyniu.
Gotowanie budyniu................................................................
Kiedy budyń po zagotowaniu będzie miał pęcherze powietrzne wówczas oznacza to że jest już gotowy i możemy odłożyć go do ostygnięcia.
Budyń po ugotowaniu.............................................................................
Masło ucieramy na puch, dodajemy ostudzony budyń i kawę cappuccino w proszku, a następnie dokładnie miksujemy mikserem.
Masło z budyniem i kawą............................................................
Ciemny ostudzony biszkopt przekrawamy na pół tak aby powstały nam dwa, na jeden ciemny biszkopt nakładamy połowę masy i rozsmarowujemy po całości.
Smarowanie masą ciemnego biszkoptu................................................................
Na masę nakładamy biszkopt kokosowy. Na biszkopt kokosowy nakładamy drugą połowę masy i również dokładnie rozsmarowujemy po całości.
Biszkopt kokosowy i masa.................................................................
Na masę nakładamy drugi ciemny biszkopt. Wierzch ciasto obsypujemy cukrem pudrem i odkładamy do lodówki na około dwie godziny. Smacznego !!!
Ciasto obsypane cukrem pudrem....................................
Cappuccino....................................................................................
I jeszcze kawałeczek............................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2010/11/Cappuccino.html