ßßß Cookit - przepis na Tort cappuccino

Tort cappuccino

nazwa

Wykonanie

Tyle się ostatnio działo różnych rzeczy, że nawet nie miałam kiedy podesłać kilku zdjęć :)
Już się poprawiam i na dobry początek tort urodzinowy mojego Syna... Pierwsza wersja. Potem na kolejną imprezę powstała wersja inna ;) Ale o tym następnym razem...
Bardzo prosty i lekki biszkopt i troszkę kawowej masy... Cud w prostocie;)
Składniki:
Ciasto I:
8 jajek
28 dag cukru kryształu
16 dg mąki
4 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto II:
20 dag kokosu
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
5 żółtek
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki
1 budyń śmietankowy bez cukru
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag masła
3 dag kawy cappuccino
Przygotowanie:
Ciasto I : Z 8 białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do niej żółtka i cukier. Ucieramy do czasu, aż nie wyczuwamy żadnej grudki cukru.
Do przygotowanej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość bardzo dokładnie mieszamy łyżką, aby nam nie opadło ;:) Na koniec dosypujemy kakao i mieszamy.
W prostokątnej tortownicy można upiec jeden placek i przeciąć go na pół. Ja piekłam w okrągłej, więc moją masę rozlałam do dwóch tortownic. Piec około 20 minut. Biszkopt jest upieczony, gdy delikatnie odstaje od rantu foremki.
Ciasto II : Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ucieramy. Kiedy nie będzie czuć grudek cukru, wsypujemy kokos i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Pieczemy na złoty kolor w 160-180 stopniach, około 20 minut.
Masa : Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka ucieramy i gotujemy z nich budyń. Masło ucieramy na puch (ważne, by było w temperaturze pokojowej!), dodajemy przestudzony budyń i kawę. Ucieramy, aż do połączenia się składników. Do gotowej masy dodałam ciasteczka czekoladowe ;) Pychota!
Gotową masę dzielimy na 2 części.
Przełożenie: Ciasto I - pół masy - ciasto II - pół masy - ciasto I - polewa.
Dekoracja to już własne inwencja ;)
Źródło:http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2015/06/tort-cappuccino.html