Wykonanie
Tyle się ostatnio działo różnych rzeczy, że nawet nie miałam kiedy podesłać kilku zdjęć :)Już się poprawiam i na dobry początek tort urodzinowy mojego Syna... Pierwsza wersja.
Potem na kolejną imprezę powstała wersja inna ;) Ale o tym następnym razem...Bardzo prosty i lekki
biszkopt i troszkę kawowej masy... Cud w prostocie;)
Składniki:Ciasto I:8
jajek28 dag
cukru kryształu16 dg
mąki4 dag
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaCiasto II:20 dag
kokosu5
białek1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:5
żółtek1
cukier waniliowy3 łyżki
mąki1
budyń śmietankowy bez
cukru2 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru25 dag
masła3 dag
kawy cappuccinoPrzygotowanie:Ciasto I : Z 8
białek i szczypty
soli ubijamy sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do niej
żółtka i
cukier. Ucieramy do czasu, aż nie wyczuwamy żadnej grudki
cukru.Do przygotowanej masy dodajemy przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Całość bardzo dokładnie mieszamy łyżką, aby nam nie opadło ;:) Na koniec dosypujemy
kakao i mieszamy.W prostokątnej tortownicy można upiec jeden placek i przeciąć go na pół. Ja piekłam w okrągłej, więc moją masę rozlałam do dwóch tortownic. Piec około 20 minut.
Biszkopt jest upieczony, gdy delikatnie odstaje od rantu foremki.Ciasto II :
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodajemy
cukier i ucieramy. Kiedy nie będzie czuć grudek
cukru, wsypujemy
kokos i
proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Pieczemy na złoty kolor w 160-180 stopniach, około 20 minut.Masa :
Mleko,
cukier,
budyń,
mąkę,
cukier waniliowy i
żółtka ucieramy i gotujemy z nich
budyń.
Masło ucieramy na puch (ważne, by było w temperaturze pokojowej!), dodajemy przestudzony
budyń i
kawę. Ucieramy, aż do połączenia się składników. Do gotowej masy dodałam
ciasteczka czekoladowe ;) Pychota!Gotową masę dzielimy na 2 części.Przełożenie: Ciasto I - pół masy - ciasto II - pół masy - ciasto I - polewa.Dekoracja to już własne inwencja ;)