ßßß Cookit - przepis na CIASTO Z WIŚNIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

CIASTO Z WIŚNIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

nazwa

Wykonanie

Przepis na ciasto znalazłam na blogu Jaskinia Smaku TUTAJ . Wyglądało bardzo apetycznie, więc korzystając z jednodniowego ochłodzenia postanowiłam odważyć się włączając piekarnik :-) i upiec ciacho.
Polecam bo ciasto wyszło bardzo smaczne.
Na pewno jednak następnym razem trochę zmienię proporcje, zwiększając budyniową warstwę, gdyż wg mnie jest ona za cienka w stosunku do warstwy ciasta, która wyrosła imponująco. Zamieszczam więc oryginalną ilość składników a w nawiasie obok zamieszczam moją sugestię zmiany.
Robiąc po raz pierwszy spokojnie można ją uwzględnić. W oryginalnym przepisie są użyte świeże wiśnie, ja wykorzystałam drylowane ze słoika, gdyż tylko takimi tu dysponuję.
Ciasto nie jest skomplikowane, jest puszyste, a kokosowa kruszonka pyszna. Polecam!
Kruche ciasto:
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki)
250 gram margaryny
4 jajka (3 żółtka + 1 całe)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 - 3 łyżki śmietany
Masa wiśniowa:
Słoik wiśni drylowanych (800g)
2 budynie śmietankowe na 500ml mleka, ugotowane w 3/4l płynu.
Piana z białek:
3 białka
4 łyżki cukru pudru
Kruszonka:
200 gram kokosu
100 gram masła
2 garście cukru (moja sugestia: 3 czubate łyżki cukru)
Wykonanie:
Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Blachę o wymiarach ok 36 x 20 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto.
Wiśnie odcedzamy a z soku, gotujemy budyń na soku z wiśni, jeśli płynu nie mamy 3/4l uzupełniamy mlekiem. Jeśli używamy budyń bez cukru, dodajemy cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli z cukrem - nie słodzimy.
Odcedzone wiśnie wykładamy na ciasto, posypujemy lekko mąka ziemniaczaną i wylewamy na nie gorący budyń. Pieczemy w temperaturze 175 st ok 45 godziny. W tym czasie robimy kruszonkę i pianę z białek.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę.
Czas na kruszonkę. Wszystkie składniki do kruszonki rozdrabniamy palcami, aż do połączenia.
Po upływie 45 minut wyciągamy ciasto z piekarnika, wykładamy pianę i posypujemy kruszonką. Wstawiamy jeszcze na ok 15 minut do piekarnika aż kruszonka się zrumieni.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/08/ciasto-z-wisniami-i-kokosowa-posypka.html