Wykonanie
Styropian to pyszne ciasto
śmietankowo -
kokosowe, znakomite zwłaszcza dla takich miłośników
kokosu jak ja :) Lekkie i delikatne a przy tym bardzo proste, łatwe i szybkie w wykonaniu. Myślę, że sprawdzi się także na świątecznym
stole - udając wyśmienity sernik :) Polecam :)Składniki ( na blaszkę 35x25 cm)Ciasto:- 3 szklanki
mąki- 1/3 szklanki
cukru pudru- 1
cukier waniliowy- 5
żółtek- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 25 dkg miękkiego
masła- 1 łyżka
śmietanyMasa:- 1 litr
śmietany 18%- 15 dkg wiórek
kokosowych- 5
białek- 1 niepełna szklanka
cukru- 2 budynie
śmietankowe (duże 2x 60g)- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo- kilka łyżek
powideł śliwkowych- tłuszcz do wysmarowania blachyWykonanieCiasto
Miękką margarynę posiekać z
mąką i
cukrami, rozetrzeć grudki, dodać
żółtka,
proszek do pieczenia i łyżkę
śmietany. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na blaszkę, wysmarowaną
masłem, na cieście rozsmarować powidła, druga część ciasta włożyć do zamrażalnika.Masa
Białka ubić z
cukrem na sztywną pianę, dodać
śmietanę i pozostałe składniki, wymieszać, wyłożyć naciasto.Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40-50 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić w nim ciasto do całkowitego wystudzenia.Ciasto najlepiej smakuje całkiem schłodzone.Smacznego :)
-