ßßß
Styropian to pyszne ciasto śmietankowo - kokosowe, znakomite zwłaszcza dla takich miłośników kokosu jak ja :) Lekkie i delikatne a przy tym bardzo proste, łatwe i szybkie w wykonaniu. Myślę, że sprawdzi się także na świątecznym stole - udając wyśmienity sernik :) Polecam :)Składniki ( na blaszkę 35x25 cm)Ciasto:- 3 szklanki mąki- 1/3 szklanki cukru pudru- 1 cukier waniliowy- 5 żółtek- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 25 dkg miękkiego masła- 1 łyżka śmietanyMasa:- 1 litr śmietany 18%- 15 dkg wiórek kokosowych- 5 białek- 1 niepełna szklanka cukru- 2 budynie śmietankowe (duże 2x 60g)- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo- kilka łyżek powideł śliwkowych- tłuszcz do wysmarowania blachyWykonanieCiastoMiękką margarynę posiekać z mąką i cukrami, rozetrzeć grudki, dodać żółtka, proszek do pieczenia i łyżkę śmietany. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na blaszkę, wysmarowaną masłem, na cieście rozsmarować powidła, druga część ciasta włożyć do zamrażalnika.MasaBiałka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać śmietanę i pozostałe składniki, wymieszać, wyłożyć naciasto.Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40-50 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić w nim ciasto do całkowitego wystudzenia.Ciasto najlepiej smakuje całkiem schłodzone.Smacznego :)
