Wykonanie
Na pożegnanie roku chciałam wam przedstawić przepis na super puszysty serniczek z
kokosem. Przepis dostałam od szwagierki.Życzę wszystkim moim czytelnikom wspaniałego i szampańskiego Sylwestra oraz Szczęśliwego Nowego Roku.Składniki na ciasto:30 dag
mąki10 dag
masła1 całe
jajko1
żółtko12 dag
cukru pudru1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
śmietany (ja dałam jednego małego danonka)Składniki na masę
serową:70-80 dag
sera białego raz mielonego2 szklanki
cukru1
cukier waniliowy5
jajek3łyżki
oleju3 szklanki
mleka2 budynie
śmietankowe20 dag wiórek
kokosowychDo miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto. Mieszamy i wyrabiamy. Cisto po wyrobieniu wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Kiedy ciasto się schodzi rozwałkowujemy je na wielkość blaszki. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy rozwałkowane ciasto.Do mielonego
sera dodajemy 1 szkl.
cukru i
cukier waniliowy. Mieszamy. Dodajemy po jednym
żółtku i mieszamy. Dodajemy
olej i mieszamy. W
mleku rozpuszczamy dwa budynie. Rozpuszczone w
mleku budynie dolewamy po trochę do masy serowej cały czas mieszając. Kiedy
ser będzie gotowy wylewamy go wówczas na blaszkę z wyłożoną
ciastem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C-200'C zależy od piekarnika. Ja piekłam w temp.190'C przez około 50 minut. Pięć minut przed końcem czasu pieczenia ubijamy
białka z
cukrem na sztywną pianę. do ubitych
białek dodajemy
kokos i mieszamy. Tak przygotowany
kokos wylewamy na upieczony sernik i pieczemy wszytko razem jeszcze przez około 15-20 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu ciasto zostawimy w piekarniku lekko uchylamy drzwiczka i studzimy sernik najlepiej całą noc. Smacznego !!!