Wykonanie
Zastanawiam się nad świątecznymi wypiekami i przeglądam moje zebrane przepisy. I tak przy okazji natrafiłam na ciasto budyniowe. Jest wspaniałe, pyszne i trochę podobne do sernika (choć nim nie jest). Postanowiłam je troszkę urozmaicić i do środka dodałam troszkę mrożonych
jagód, stąd te fioletowe ciapki i zasinienia :) Ciasto zniknęło błyskawicznie.Spróbuj koniecznie
Do przygotowania ciasta użyłam:3 szklanki
mąki5 łyżek
cukru1 kostka
margaryny5
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMąkę wsyp do miski dodaj
cukier,
miękką margarynę,
żółtka i
proszek do pieczenia. Wszystko razem zagnieć na jednolitą masę. Ciasto podziel na dwie części i zamroź (minimum 2 godziny).3
śmietany 18 % po 400 ml3 budynie
śmietankowe1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy5
białekDo drugiego naczynia wlej
śmietanę, dodaj budynie
śmietankowe i
cukry. Wszystko wymieszaj , a następnie zmiksuj.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą
soli, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.Formę wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzyj na tarce, wlej masę budyniową i na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Piecz 45 min. w temp. 175 stopni C.