Wykonanie
XXXVI. ŚmietanowiecWitam Was kochani :) Czy jedliście kiedykolwiek ciasto o nazwie śmietanowiec? Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni tak jak ja, to zachęcam byście ten właśnie przepis wypróbowali. Śmietanowiec to ciasto, które smakuje prawie jak sernik. W przepisie podaję tradycyjną wersję śmietanowca, ale oczywiście można przyrządzać go na różne sposoby. Ciasto bardzo łatwe do wykonania. Nawet jeśli zabieracie się za nie po raz pierwszy to i tak wyjdzie.Produkty:Na kruche ciasto:2 szklanki
mąki2/3 szklanki
cukru1/2
torebki cukru waniliowego4
żółtka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia180 g
masła lub
margarynyszczypta
soliNa nadzienie:4
białka2 pojemniki
śmietany 18 % (każdy po 400 g)2 budynie
śmietankowe1/2
torebki cukru waniliowegoszczypta
soli2/3 szklanki
cukruEtapy przygotowania:Z podanych składników na kruche ciasto zagnieć kulę i podziel ją na 3/4 i 1/4. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylep nią 3/4 ciasta. Resztę zostaw na wierzch.
Białka ubij ze szczyptą
soli i
cukrem waniliowym. Następnie dodaj
cukier i dalej ubijaj aż się całkowicie rozpuści. Dodaj
śmietany i budynie i jeszcze chwilę ubijaj.Wylej masę na wyłożoną
ciastem blachę. Następnie nałóż kruszonkę i piecz w temp. 170 stopni przez ok. 50 min.