Wykonanie
1,5 szklanki
mąki1 łyżka
kakao125 g
margaryny lub
masła, z lodówki0,5 szklanki
cukru2
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 opakowania
cukru waniliowegoZ podanych składników szybko zagnieść ciasto. Nie ugniatać zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Podzielić na dwie części, owinąć w folię i schować do lodówki na co najmniej 2 godziny.Masa kokosowa:2
białkaszczypta
soli0,5 szklanki
cukru0,5
torebki proszku budyniowego
śmietankowego (bez
cukru)1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej200 ml kwaśnej
śmietany 18 %50 g
wiórków kokosowych1,5 - 2 szklanki czerwonych
porzeczek, umytych, oczyszczonych z szypułek
cukier puder, do posypania
Białka ubić na pianę ze szczyptą
soli, stopniowo dodając
cukier. Następnie dodać
śmietanę,
budyń,
mąkę ziemniaczaną oraz
wiórki kokosowe. Wymieszać za pomocą
łopatki.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować
masłem.Połowę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost do tortownicy. Na to wylać masę z
białek i
śmietany, rozsypać
porzeczki, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.Piec ok. 45 minut (większe ciasto ok. 1 godziny).Wystudzić i posypać
cukrem pudrem.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: