Wykonanie
Nie raz piekłam murzynka i za każdym razem kiedy miałam ochotę na kolejnego - szukałam nowego przepisu. Teraz wydaje mi się, że w końcu trafiłam :) Jest to najlepszy z murzynków jakie do tej
pory jadłam - taki dla mnie prawdziwy numer 1.
Składniki:- 250 g
margaryny- 4 łyżki
kakao- 1/2 szklanki
mleka- 1 i 1/2 szklanki
cukru- 4
jajka (
żółtka i
białka oddzielnie )- 1 i 1/2 szklanki
mąki-
cukier waniliowy- 1 łyżka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:
Margarynę rozpuścić w rondelku, uważać, aby nie zagotować. Dodać
cukier,
mleko i
kakao i podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się
cukru. Masę wystudzić. 1/2 szklanki odlać na polewę. Do masy wsypać pozostałe składniki bez
białek i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do wysmarowanej i posypanej
mąką blachy i piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić patyczkiem, ma być suchy. Ciasto ostudzić. Wierzch nakłuć dość gęsto wykałaczką. Polać polewą.