Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
schab z kością 1,5 kilogramów
oliwa 4 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
przyprawa prowansalska 1 łyżek stołowych
czosnek 4 ząbki
cebula 1 sztuk
marchewka 1 sztuk
seler naciowy, łodyga 1 sztuk
por (biała część)1 sztuk
koniak 50 mililitrów
bulion drobiowy (może być z kostki)1 szklanek
tymianek, gałązka 1 sztuk
natka pietruszki, gałązki 2 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 3 sztuk
smalec 1 łyżek stołowych
ziemniaki 800 gramów
zioła prowansalskie 0,5 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz mielony według uznaniaWykonanie:Pasta: oczyszczony rozdrobniony
czosnek utrzeć z
ziołami,
sokiem z cytryny,
koniakiem i
oliwą.
Ostrym nożem naciąć
mięso przy kostkach, umyć, osuszyć. Natrzeć
mięso ziołową pastą, owinąć folią aluminiową i włożyć na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki natrzeć
solą i
pieprzem, i zostawić jeszcze na godzinę.Oczyszczoną
marchewkę pokroić w słupki, a
pora,
łodygi selera i
cebulę w cienkie plasterki. W rondelku zagotować
bulion z bukietem aromatycznym(
tymianek,
natka pietruszki,
liść laurowy), przecedzić. Brytfannę wysmarować
smalcem, ułożyć
mięso i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, skrapiając sosem z marynaty, a później polewając aromatycznym
bulionem. Wymieszać
mąkę z
ziołami. Oczyszczone
ziemniaki (równej wielkości) ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem, oprószyć
mąką z
ziołami, ułożyć w brytfannie wokół
schabu, piec razem ok. 25 minut, aż
ziemniaki się zrumienią i będą miękkie.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: