ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoschab z kością 1,5 kilogramówoliwa 4 łyżek stołowychsok z cytryny 1 łyżek stołowychprzyprawa prowansalska 1 łyżek stołowychczosnek 4 ząbkicebula 1 sztukmarchewka 1 sztukseler naciowy, łodyga 1 sztukpor (biała część)1 sztukkoniak 50 mililitrówbulion drobiowy (może być z kostki)1 szklanektymianek, gałązka 1 sztuknatka pietruszki, gałązki 2 sztukliść laurowy 1 sztukziele angielskie 3 sztuksmalec 1 łyżek stołowychziemniaki 800 gramówzioła prowansalskie 0,5 łyżek deserowychsól według uznaniapieprz mielony według uznaniaWykonanie:Pasta: oczyszczony rozdrobniony czosnek utrzeć z ziołami, sokiem z cytryny, koniakiem i oliwą.Ostrym nożem naciąć mięso przy kostkach, umyć, osuszyć. Natrzeć mięso ziołową pastą, owinąć folią aluminiową i włożyć na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki natrzeć solą i pieprzem, i zostawić jeszcze na godzinę.Oczyszczoną marchewkę pokroić w słupki, a pora, łodygi selera i cebulę w cienkie plasterki. W rondelku zagotować bulion z bukietem aromatycznym(tymianek, natka pietruszki, liść laurowy), przecedzić. Brytfannę wysmarować smalcem, ułożyć mięso i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, skrapiając sosem z marynaty, a później polewając aromatycznym bulionem. Wymieszać mąkę z ziołami. Oczyszczone ziemniaki (równej wielkości) ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem, oprószyć mąką z ziołami, ułożyć w brytfannie wokół schabu, piec razem ok. 25 minut, aż ziemniaki się zrumienią i będą miękkie.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: