Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
udka kurczaka 800 gramów
ziemniaki 500 gramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
zioła prowansalskie 1 łyżek deserowych
bulion drobiowy 1 szklanek
wino białe wytrawne 0,5 szklanek
cebula 2 sztuk
czosnek 3 ząbki
seler naciowy 2 łodyga
marchewka 3 sztuk
oliwa 3 łyżek stołowych
natka pietruszki 2,5 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone, pokrojone w kostkę
mięso skropić
sokiem z cytryny, oprószyć
solą, posypać
ziołami, wymieszać oraz przykryć i odstawić na 30 minut.Oczyszczoną
cebule oraz
czosnek posiekać. Oczyszczone
marchewki pokroić w talarki, a
ziemniaki w kostkę,
seler w plasterki.
Cebule oraz
czosnek zrumienić w rondlu na
oliwie. Dodać
mięso, mieszając, smażyć 3 minuty. Wlać
wino i gotować, aż polowa odparuje. Dodać
ziemniaki,
marchewkę oraz
seler, mieszając, doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem. Zalać gorącym
bulionem i dusić 30 minut na małym ogniu. Wymieszać z posiekana
natką pietruszki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: