ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoudka kurczaka 8 - 10 sztuksok z cytryny 4 łyżek stołowycholej 1 szklanekocet winny 6 łyżek stołowychczosnek 4 ząbkinatka pietruszki 2 łyżek stołowychzioła prowansalskie 1 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Marynata: olej wymieszać z octem, zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną natką, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą.Umyte, osuszone udka włożyć do miski i zalać marynatą, wymieszać, przykryć i na kilka godzin odstawić w chłodne miejsce. Co jakiś czas mieszać, by udka równomiernie się zamarynowały. Następnie ułożyć je w brytfannach wysmarowanych masłem, skropić sokiem z cytryny i piec 15-20 min w 220 stopniach, po czym obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec, często skrapiając sosem z dna brytfanny, aż mięso będzie miękkie. Podawać z frytkami lub kulkami ziemniaczanymi usmażonymi lub upieczonymi wg instrukcji na opakowaniu i sałatą mieszaną lub surówką z cykorii.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: