Listopad kończę przepisem na zupę dyniową. To moja ulubiona, zaraz po pomidorowej:)Z dodatkiem podduszonej cebulki i czosnku smakuje wybornie. Przepis z Odchudzającej książki kucharskiej .Składniki1 porcja 185 kcal1i 1/2 l bulionu drobiowego400 g dyni200 g ziemniaków2 marchewki3 selery naciowe1 pietruszka1 cebula2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnegokilka pestek z dynisól i pieprzWykonanieCebulę pokroiłam w kostkę, czosnek przecisnęłam przez praskę i poddusiłam na oliwie w garnku w którym miałam zamiar ugotować zupę. Następnie do cebuli i czosnku wrzuciłam pokrojone w kostkę warzywa. Dusiłam razem ok. 10 minut. Całość zalałam bulionem, doprawiłam do smaku i gotowałam do miękkości warzyw. Po ugotowaniu całość zmiksowałam, na talerzu dodałam śmietanę i pestki z dyni.Opracowała Edyta