Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
szczupak 1.5 kilogramów
cebula 4 sztuk
marchew 2 łyżek deserowych
pietruszka 1 sztuk
por 0.5 sztuk
seler 0.5 sztuk
liście laurowe 2 sztuk
ziele angielskie 7 sztuk
cytryna 1 sztuk
kolendra 0.5 łyżek deserowych
sól 1 łyżek deserowych
pieprz ziarnisty 5 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
żelatyna 1 sztukWykonanie:Do płaskiego, dużego rondla wlewamy l litr
wody. Wrzucamy wszystkie warzywa (obrane i drobno pokrojone) oraz
przyprawy,
sól i
cukier.
Wywar gotujemy na małym ogniu przez 30 minut (pod przykryciem). Przecedzamy, studzimy.
Rybę kroimy na 6-8 dużych porcji. Zimny
wywar wlewamy ponownie do rondla, wkładamy
rybę, skórkę obraną z
cytryny i wlewamy 2 łyżki
soku cytrynowego. Gotujemy na małym ogniu przez 25 minut.
Rybę studzimy w wywarze.
Potem wyjmujemy, ostrożnie obieramy z ości i układamy w głębokiej salaterce.
Wywar przecedzamy przez dwukrotnie złożoną gazę. Stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy
żelatynę (nie wymagającą gotowania - np. Delecty), mieszamy trzepaczką rózgową. Gorącą galaretą zalewamy
rybę. Gdy zastygnie, dekorujemy
jajkami na twardo lub tylko plasterkami
cytryny.Uwagi:opakowanie
żelatynyPotrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: