ßßß Cookit - przepis na Schab w cieście francuskim

Schab w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
Ciasto francuskie - mrożone 4 sztuk
schab bez kosci 800 gramów
margaryna 3 łyżek stołowych
bułka czerstwa 1 sztuk
cebula 1 sztuk
pieczarki 400 gramów
soczewica brązowa prażona 100 gramów
ocet z sherry 2 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
parmezan 2 łyżek stołowych
żółtka 2 sztuk
natka pietruszki 1 pęczek
sok z cytryny 0,5 sztuk
białka 1 sztuk
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
ciasto rozmrozić. Umyte, osuszone mięso obsmażyć na margarynie. Ostudzone natrzeć sola oraz pieprzem. Bułkę namoczyć. oczyszczoną cebule pokroić w kostkę, a oczyszczone pieczarki posiekać i udusić z cebula na tłuszczu pozostałym ze smażenia. Odciśnięta bułkę pokruszyć i wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem, startym parmezanem, 1 żółtkiem, sokiem z cytryny oraz z pieczarkami. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką.
Płaty ciasta ułożyć jeden na drugim i rozwałkować je tak, by powstał długi, cienki prostokąt. Brzegi placka posmarować białkiem na szerokość 1 cm. Na cieście rozłożyć połowę nadzienia, na środku ułożyć schab i przykryć pozostałym nadzieniem. Ciasto zawinąć wokół schabu i mocno skleić spojenia placka. Mięso ułożyć na blasze, wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec ok. 40 minut w 200 stopniach, a następnie na 10 minut przykryć folią aluminiową.
Pieczeń podawać z gratinem z ziemniaków i bukietem duszonych warzyw.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Francuska
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9891/Schab-w-ciescie-francuskim