ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość CzegoCiasto francuskie - mrożone 4 sztukschab bez kosci 800 gramówmargaryna 3 łyżek stołowychbułka czerstwa 1 sztukcebula 1 sztukpieczarki 400 gramówsoczewica brązowa prażona 100 gramówocet z sherry 2 łyżek stołowychczosnek 2 ząbkiparmezan 2 łyżek stołowychżółtka 2 sztuknatka pietruszki 1 pęczeksok z cytryny 0,5 sztukbiałka 1 sztukgałka muszkatołowa według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:ciasto rozmrozić. Umyte, osuszone mięso obsmażyć na margarynie. Ostudzone natrzeć sola oraz pieprzem. Bułkę namoczyć. oczyszczoną cebule pokroić w kostkę, a oczyszczone pieczarki posiekać i udusić z cebula na tłuszczu pozostałym ze smażenia. Odciśnięta bułkę pokruszyć i wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem, startym parmezanem, 1 żółtkiem, sokiem z cytryny oraz z pieczarkami. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką.Płaty ciasta ułożyć jeden na drugim i rozwałkować je tak, by powstał długi, cienki prostokąt. Brzegi placka posmarować białkiem na szerokość 1 cm. Na cieście rozłożyć połowę nadzienia, na środku ułożyć schab i przykryć pozostałym nadzieniem. Ciasto zawinąć wokół schabu i mocno skleić spojenia placka. Mięso ułożyć na blasze, wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec ok. 40 minut w 200 stopniach, a następnie na 10 minut przykryć folią aluminiową.Pieczeń podawać z gratinem z ziemniaków i bukietem duszonych warzyw.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaKuchnia PolskaPotrawy z GrzybówPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: