Wykonanie
Placek
grzybowy pojawia się na naszym
stole przeważnie z okazji świąt. W tym roku gościł u nas z okazji Nowego Roku. W smaku przypomina trochę tradycyjne paszteciki, dlatego dobrze komponuje się z czerwonym barszczykiem.
CIASTO:500 g
mąki250 g
margaryny5
żółtek1 łyżeczka
proszku do pieczenia40 dag kwaśnej
śmietanyFARSZ:70 dag
mięsa ( dowolnego rodzaju)30 dag
pieczarekkilka ugotowanych
grzybków do smaku (mogą być suszone)6 jaj ugotowanych na twardo8 średnich
cebulszklanka rosołu (najlepiej drobiowy)2 łyżki
bułki tartejząbek
czosnkusólpieprzCIASTO:
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Dodaj
margarynę (najlepiej pokrojoną w kostkę),
żółtka i
śmietanę. Z podanych składników wyrób ciasto, powinno być elastyczne. Następnie podziel je na dwie równe części. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj pierwszą część ciasta, (nie za cienko), a następnie przełóż je na blachę.FARSZ:
Mięso ugotuje, a następnie zmieli.
Cebulę i
grzybki pokrój w drobną kostkę.
Pieczarki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Całość uduś na niewielkiej ilości
oleju. Gdy
cebulka ładnie się zeszkli, dodaj posiekane
jajka i
mięso, całość podlej rosołem. Dzięki temu farsz nie będzie suchy. Pod koniec duszenia dodaj pozostałe składniki:
bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Podsmażaj do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie.WYKOŃCZENIE: Na wyłożone ciasto rozłóż farsz, rów nomiernie rozprowadzając po całej brytfannie. Przykryj drugą częścią ciasta.Piecz w 180 stopniach. Czas pieczenia jest zależny od piekarnika, każdy piecze z inną mocą, także ciężko podać dokładny czas. Mój potrzebował 80 minut. Ciasto jest gotowe, gdy jego boki ,,odchodzą" od blaszki.Placek najlepiej smakuje po całkowitym wystygnięciu, w towarzystwie czerwonego barszczu :)Smacznego;)