Wykonanie
Zapach
grzybni rozchodzi się po lesie i z dnia na dzień
grzybów przybywa coraz więcej. Nie można przegapić takiej okazji, choćby po to, by docenić ich smak w sezonie a nie tylko wtedy, kiedy święta i
pora na suszone... Jeśli jesteś zawalony robotą, pewnie z łatwością kupisz
grzybki na straganie - oczywiście zakładam, że kupujesz takie, do których masz przekonanie, co do ich bezpiecznego spożycia. Najlepiej kupować popularne podgrzybki, bacząc, czy nie ma pośród nich tak zwanego szatana. Co prawda nie jest trujący, ale jego ohydny gorzki smak, nie pozwoli przełknąć nawet najmniejszego kęsa. Warto jednak podkreślić, że
grzyby to świetne źródło
białka, witamin ABDEK, minerałów i związków, dzięki którym, minimalizujemy ryzyko
raka piersi u kobiet a u mężczyzn -
raka prostaty.
Grzybów jednak nigdy nie spożywamy na surowo, zawsze po kilkuminutowej obróbce kulinarnej i najlepiej w postaci rozdrobnionej. Z uwagi jednak na proces trawienia, nie podajemy
grzybów małym dzieciom i ludziom w podeszłym wieku.Przekonaj się, jakie skarby kryją się w grzybachSkładniki:
tyle
grzybów (najlepiej różnych), by otrzymać około 0,5 kilograma farszu, czyli mniej więcej ta kupeczka z lewej2 średnie
cebule2 ząbki
czosnku2 łyżki
bułki tartej3-4 łyzki
olejusól,
pieprzorazsprawdzone ciasto pierogowe z 3 szklanek
mąki1. Świeże
grzyby oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Płuczemy krótko pod zimną bieżącą
wodą (długotrwałe moczenie
grzybów w wodzie zabiera z nich najlepsze smaki). Przepłukane
grzyby zalewamy
wodą w garnku, solimy i gotujemy maksymalnie 15 minut (długotrwałe gotowanie obniża wartości odżywcze i smakowe
grzybów). Podczas, kiedy gotują się
grzyby, podsmażamy na
oleju pokrojoną
cebulkę, dodając do niej pod koniec starty
czosnek, uważając jednocześnie, by go nie przypalić. Po dodaniu
czosnku bardzo krótko smażymy.2. Robimy ciasto pierogowe, przykrywamy go i odstawiamy na kilka minut, by było elastyczne.3. Do odsączonych
grzybów dodajemy podsmażoną
cebulkę z
czosnkiem,
bułkę tartą i mieszamy. Dodajemy świeżo mielony
pieprz i próbujemy. W razie potrzeby korygujemy smak.
4. Lepimy pierogi według ulubionych metod lub tak, jak robię to na filmie .Życzę miłośnikom grzybobrania pełnych koszów i miłych chwil nie tylko przy przesmacznych pierożkach.Polecam także sprawdzone przepisy:pierogi z
mięsem i
grzybamiwyborne
pieczarki w
serowym cieściepierogi z
kaszą tatarczaną