ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki z dzika z pieczarkami

Polędwiczki z dzika z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Składniki :
ok. 40 dag polędwiczek z dzika
50 dag pieczarek
mąka, tłuszcz do smażenia
sól, pieprz, ziele jałowca, kilka ziaren pieprzu
duża cebula
Przygotowanie:
Mięso pokroić w plastry, lekko rozgnieść np. widelcem
Pieczarki pokroić drobno, ale nie tak bardzo drobno
Obraną cebulę pokroić w pół krążki
Na rozgrzanym smalcu smażyć plastry mięsa obtoczone wpierw w mące- przełożyć do garnka, dodać tłuszczu jeśli trzeba i usmażyć cebulę, dodać do polędwiczek
Następnie pokrojone pieczarki również przesmażyć( najlepiej na innej patelni, bo wcześniej smażone mięso przywrze do niej )
Wszystko razem połączyć i podlać ciut wodą, dodać przyprawy, posolić, przykryć pokrywką i gotować razem do miękkości polędwiczek, nie trwa to długo, sprawdzać by polędwiczki nie zrobiły się twarde !
To co przywarło na patelni koniecznie podlać wodą, rozgrzać na ogniu i dodać do sosu.
W moim ogrodzie.
Forsycja ciągle u mnie kwitnie.
Żonkil, nie wiem skąd tu się wziął...
W tym roku hortensje wyglądają pięknie :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2021/04/poledwiczki-z-dzika-z-pieczarkami.html