Wykonanie
Zawsze kojarzyły mi się z pysznym smakiem, ale też ze sporą ilością pracy i czasu, który należy przeznaczyć na ich przygotowanie. Nic bardziej mylnego, pod warunkiem, że mamy składniki na szybki farsz. Idealnym momentem na ich zrobienie jest wykorzystanie
mięsa, oraz części warzyw (
marchew,
seler,
pietruszka) z rosołu. Samo ciasto bardzo łatwo przygotowuje się i jest na tyle plastyczne, że dobrze wałkuje się. Po upieczeniu ciasto jest jednocześnie miękkie i kruche. Jest to idealna propozycja do barszczyku, na imprezę, gdzie każdy chętnie poczęstuje się małym pasztecikiem. Zaletą ich jest, że można upiec ich sporo na przykład dzień lub dwa dni wcześniej, a przed podaniem wstawić je na ok. 5 minut do gorącego piekarnika i będą idealne :)Składniki (na jedną dużą blachę wystarczy połowa składników):3
żółtka500 gram
mąki ( pół tortowej i krupczatki)250 gram
margaryny5 dkg rozkruszonych
drożdży3 łyżki kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solidowolny farsz (3 szklanki):usmażone posiekane
pieczarki z
cebulązmielone lub zblendowane ugotowane
mięso z warzywami z rosołu, z przesmażoną
cebulązmielona lub niezbyt dokładnie zblendowana ugotowana
kapusta z
grzybami, z przesmażoną
cebuląWszystke składniki ciasta miksujemy, następnie zarabiamy razem na stolnicy, wałkujemy i kroimy w paski (szerokość ok. 10 cm, dowolna długość) .Pośrodku kładziemy farsz wzdłuż pasków, brzegi smarujemy
białkiem i sklejamy brzegi i odwracamy sklejeniem na spód - popatrz na zdjęcie.Spłaszczamy i kroimy nożem na skos (na kawałki 3 cm lub większe). Ja dodatkowo posmarowałam paszteciki
białkiem i posypałam na nie
zioło czubrica, ale może być
oregano,
tymianek.Pieczemy na pergaminie, w temp. 190 stopni, aż zrumienią się (ok. 20-25 minut).